Langlevend eiwit verklaart wellicht ouderdom

Wetenschappers hebben een eiwit gevonden dat extreem lang meegaat en wellicht kan verklaren waarom we ouder worden.

De onderzoekers bestudeerden volwassen ratten. En in de hersenen van deze ratten troffen ze iets bijzonders aan: ELLP’s, oftewel Extremely Long-Lived Proteins. De eiwitten zijn over het algemeen net zo oud als de rat waarin ze zijn teruggevonden. En dat is uniek: eiwitten gaan normaal gesproken maar een dag of twee mee.

Verouderd brein
De vondst van deze eiwitten is natuurlijk heel interessant. Maar de onderzoekers hebben aan de hand van deze eiwitten nog meer ontdekt. De eiwitten kunnen ons namelijk vertellen hoe ons lichaam veroudert.

WIST U DAT…

…we van de naakte molrat ook veel over ouderdom kunnen leren?

Schade
Volgens de onderzoekers gaan de eiwitten een leven lang mee en worden ze in hun lange leven geen enkele keer vervangen. Dat is indrukwekkend, maar ook een beetje zorgwekkend. De eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol: ze bepalen wat de cellen binnenkomt en verlaat. Zo houden ze stoffen die de celkern schade kunnen berokkenen tegen. Deze stoffen kunnen het DNA in de cellen en de activiteit van genen veranderen. De eiwitten houden ze tegen, maar lopen daarbij wel schade op. En aangezien de eiwitten niet vervangen worden, is dat een serieus probleem.

Verklaring
Het verklaart echter wel een hoop, zo stellen de onderzoekers in het blad Science. De ELLP’s raken beschadigd en kunnen hun cel niet goed meer beschermen. Het resultaat: de cellen worden aangetast en functioneren niet meer goed. Oftewel: de cellen worden ouder. En dat alles lijkt terug te voeren op de ELLP’s.

De onderzoekers hopen in de toekomst een nog beter beeld te krijgen van het verouderingsproces en ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Hopelijk leidt het tot effectieve therapieën.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd