Langzaam brein is creatiever

Hersenen met een slechte en dus langzame verbinding: het klinkt als een hele foute diagnose. Maar dat is het niet, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen met een iets langzamer brein zijn namelijk veel creatiever dan de supersnelle denkers.

Uit onderzoek blijkt dat er een nauw verband bestaat tussen creativiteit en een laag niveau van het stofje N-acetylaspartaat. Dit goedje bevindt zich in zenuwcellen en stimuleert daar de gezondheid van de zenuwen en de verbranding. Een weinig N-acetylaspartaat leidt dan ook tot slechtere zenuwcellen. Gelukkig zijn deze niet nodig om creatief te zijn.

Witte stof
Maar wat is er dan nodig om een creatieveling te worden? Onderzoeker Rex Jung concludeert dat witte stof eraan bijdraagt. De witte stof bestaat grotendeels uit myeline en wentelt zich rondom de zenuwcellen. Wanneer er echter weinig myeline voorhanden is, gaat het doorgeven van informatie langzaam.

Dementie
Uit proeven blijkt dat mensen die weinig myeline hebben, creatiever zijn. Volgens Jung is dat goed te verklaren. Doordat de zenuwcellen minder goed in staat zijn om zaken met elkaar in verband te brengen, moet de persoon dat tot op zekere hoogte op eigen kracht doen en is de kans dat ongelijksoortige zaken samenkomen groter. En dat leidt tot innovatieve ideeën. Het onderzoek brengt creativiteit en mentale afwijkingen dichter bij elkaar en verklaart waarom demente mensen bij wie de witte stof wordt afgebroken ook creatiever worden.

Schaken
Voordat Jung met zijn conclusies op de proppen kwam, werd een kleine hoeveelheid myeline nog als iets negatiefs gezien. Natuurlijk is veel myeline voor bepaalde takken van sport nog steeds een pre. Mensen die graag schaken of met de Rubiks kubus aan de slag gaan, kunnen maar beter een sneller brein hebben. Maar kunstenaars doen het beter als zij een langzaam brein hebben.

Overigens sluit intelligentie creativiteit niet uit. Volgens Jung wordt intelligentie en creativiteit allebei door witte stof bepaald, maar gebeurt dat voor elke eigenschap in een ander deel van de hersenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd