Laser gaat op zoek naar ziekten

Wetenschappers denken dat doktoren binnen vijf jaar gebruik maken van draagbare laserapparaten om op zoek te gaan naar ziekten. De methode, genaamd Ramanspectroscopie, kan gebruikt worden om borstkanker te spotten, tandbederf te bevestigen en om osteoporose te vinden. Dankzij Ramanspectroscopie worden ziekten makkelijker en sneller gevonden.

Ramanspectroscopie is de meting van de intensiteit en golflengten van verstrooid licht van moleculen. Professor Michael Morris van de universiteit van Michigan gebruikt de techniek al een paar jaar om menselijke botten te bestuderen. Tot nu toe werkt hij met kadavers, maar hij verwacht dat Ramanspectroscopie ook werkt op levende patiënten.

“Ramanspectroscopie kan een heleboel procedures vervangen”, zegt Morris. “Het grootste voordeel is dat het niet meer nodig is om in het lichaam te kijken. Hierdoor lijdt een patiënt geen pijn. Daarnaast is het veel sneller en accurater dan klassieke behandelingen.”

Wanneer een persoon ziek is, dan is de chemische mix in het weefsel anders dan in gezond weefsel. Met Ramanspectroscopie kunnen wetenschappers veranderingen in het weefsel analyseren en onderzoeken wat er aan de hand is.

Patiënten weten binnen enkele minuten wat voor ziekten ze onder de leden hebben. Er hoeven geen röntgenfoto’s gemaakt te worden. Morris: “Een patiënt legt zijn pols op de tafel en vervolgens krijgt hij een soort armband om. We zetten de laser aan en na een paar minuten schakelen we die weer uit. Het duurt enkele seconden om de resultaten te interpreteren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd