Laser spoort huidkanker op

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om onderscheid te maken tussen goed- en kwaadaardig huidweefsel door te kijken naar de chemische stofjes die erin zitten.

De wetenschappers vuurden laserstralen op delen van verdachte moedervlekken af. Door te kijken hoe de energie van die laserstralen zich door het weefsel verspreidde, konden de onderzoekers achterhalen uit welke stofjes het weefsel bestond.

Eumelanine
Er werd met name goed gelet op het stofje eumelanine. Deze pigmentstof komt in grotere hoeveelheden voor wanneer het een kwaadaardige moedervlek betreft.

Experimenten
De eerste experimenten zijn goed verlopen. Met behulp van de laserstralen werden de moedervlekken van 42 patiënten bestudeerd. Met de methode konden alle elf kwaadaardige exemplaren worden vastgesteld. Een waterdichte aanpak dus.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de eerste anti-laser bouwden?

Vooruit
De methode is een flinke stap vooruit. Nu bestuderen dokters verdachte moedervlekken nog met behulp van microscopen of in het laboratorium. Soms levert dat nog geen eenduidige diagnose op en volgt een biopsie.

Duur
De laserstralen werken sneller en zijn eenduidig. Maar de methode is wel wat duurder. Om delen van moedervlekken goed te kunnen bestuderen, zijn microscopen met lasers nodig en die kosten al snel zo’n 100.000 dollar. Aan de andere kant levert die investering ook een hoop besparingen op: er hoeven minder biopsies te worden uitgevoerd.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Science Translational Medicine.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd