Laser stuurt HD-video van het ruimtestation naar de aarde

iss-laser

Astronauten kunnen hun video’s vanaf nu razendsnel naar de aarde sturen. Afgelopen week is het OPALS-laserinstrument voor het eerst gebruikt om een HD-video naar de aarde te sturen. De video kwam binnen vier seconden binnen, terwijl dit vroeger ruim tien minuten zou duren. Een revolutie!

Op 7 mei dit jaar is het OPALS-instrument gemonteerd op het internationale ruimtestation. Met dit instrument is het mogelijk om informatie naar de aarde te laseren. Vroeger werden voornamelijk radiogolven gebruikt om informatie te verzenden, maar met radiogolven zijn de datasnelheden veel lager.

Goed richten!
Het internationale ruimtestation zweeft 400 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Het is lastig om een laserstraal nauwkeurig op één punt te richten, vooral omdat het ruimtestation met een snelheid van 28.000 kilometer per uur om de aarde draait. Het is vergelijkbaar met het schijnen van een laser op één haartje van een persoon op een afstand van tien meter, terwijl deze persoon wandelt.

50 Mb per seconde
Afgelopen donderdag ontving het Table Mountain observatorium in de Verenigde Staten een laserstraal van het ruimtestation. In totaal bleef de verbinding 148 seconden intact. Op een gegeven moment was de datasnelheid 50 Mb per seconde, oftewel 6,25 megabyte per seconde. Dit is snelheid waar je hier op aarde een paar tientjes per maand voor betaalt aan de kabelboer, maar voor het ruimtestation was het lange tijd onbereikbaar. Nu dus wel. De ‘Hello World’-video kon in 3,5 seconden verzonden worden, waardoor er tijdens de verbinding genoeg tijd was om meerdere exemplaren door te sturen.

Wil je zien hoe het OPALS-instrument werkt en ben je benieuwd naar de ‘Hello World’-video? Bekijk de onderstaande video!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd