Last van nierstenen? Stap eens in een rollercoaster!

Onderzoek toont aan dat een ritje in een rollercoaster je kan helpen om van je nierstenen af te komen. Tip: ga wel in het achterste karretje zitten.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of the American Osteopathic Association. Ze baseren zich op experimenten: ze lieten een 3D-model van een nier met daarin meerdere nierstenen meerdere ritjes in een rollercoaster maken.

Patiënten
Het idee voor het experiment ontstond nadat patiënten die last hadden van nierstenen met heel opvallende verhalen bij uroloog David Wartinger aanklopten. “In feite vertelden ze me dat ze na een ritje in een bepaalde rollercoaster in Walt Disney World in staat waren om een niersteen uit te plassen,” vertelt Wartinger. “Ik had zelfs een patiënt die zei dat hij na meerdere ritjes in de rollercoaster drie verschillende stenen uitplaste.”

Achterste karretje
Wartinger besloot uit te zoeken hoe het precies zat en plaatste een 3D-model van een nier in de betreffende rollercoaster (de Big Thunder Mountain in Walt Disney World). In de nier zaten nierstenen die niet groter waren dan vier millimeter. De nier maakte twintig ritjes in de rollercoaster. De resultaten onderschreven hetgeen de patiënten Wartinger verteld hadden. Maar niet elke zitplek in de rollercoaster is even geschikt voor mensen die hun niersteen kwijt willen raken, zo bleek. Zo verlieten veel meer nierstenen (bijna zeventig procent) de nier wanneer deze in het achterste karretje zat.

Niet over de kop
Overigens is ook lang niet elke rollercoaster geschikt voor het kwijtraken van je nierstenen. De onderzoekers zetten de nier met nierstenen namelijk ook in twee andere rollercoasters (Space Mountain en Aerosmith’s Rock ‘n Roller Coaster), zonder resultaat. Waarschijnlijk gaan die rollercoasters te snel en zijn de G-krachten te groot. “De ideale rollercoaster is ruig en snel met enkele bochten, maar gaat niet over de kop,” stelt Wartinger.

Nierstenen zijn eigenlijk een opeenhoping van onopgeloste afvalstoffen in de urine. De kleine steentjes kunnen gemakkelijk worden uitgeplast. Maar de grotere steentjes kunnen een probleem gaan vormen wanneer ze vast komen te zitten in het lichaam. Om die klachten te verhelpen, kunnen de nierstenen kapot worden gemaakt. Het probleem is echter dat daarbij vaak restjes van nierstenen in het lichaam achterblijven en die kunnen weer resulteren in nieuwe stenen. “De beste manier om dit wellicht te voorkomen is na de behandeling in een rollercoaster stappen,” stelt Wartinger. “Als je een niersteen hebt, maar verder gezond bent en aan alle eisen die de rollercoaster stelt, voldoet, zou je het moeten proberen.”

Bronmateriaal

"Got kidney stones? Ride a roller coaster" - Michigan State University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd