Lengte van de dag heeft grote invloed op je mentale toestand

Het is niet gek dat veel mensen last hebben van een winterdip. De hoeveelheid tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang heeft namelijk een grote invloed op jouw geestelijke toestand.

Opvallend aan het nieuwe onderzoek van psycholoog Mark Beecher van de Brigham Young Universiteit is dat de hoeveelheid daglicht de enige factor is die onze gemoedstoestand kan veranderen. “Je denkt misschien dat mensen vaker down zijn als het regent of bewolkt is, maar gek genoeg heeft dit weinig invloed”, zegt Beecher. “In onze dataset komt één oorzaak naar voren: de hoeveelheid tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang.”

Beecher werkte samen met zijn collega Lawrence Rees. Rees leverde gegevens over het weer in de Amerikaanse stad Provo aan, terwijl Beecher hier medische data van patiënten in dezelfde stad aan koppelde. Beecher had de beschikking over de ‘dagboeken’ van 16.452 verschillende volwassenen over een periode van zes jaar. Rees en Beecher speelden met negentien verschillende variabelen om te achterhalen wat een verandering in weer of luchtvervuiling met de mentale gezondheid doet.

Kanttekeningen
In het paper plaatsen de auteurs wel een kanttekening bij hun onderzoek. In de stad Provo wonen veel Europees Amerikanen, waardoor de 16.452 proefpersonen geen juiste afspiegeling zijn van de wereldbevolking. Daarnaast gaat het om één locatie. Het is aannemelijk dat de onderzoeksresultaten anders zouden zijn wanneer er werd gekozen om een stad dicht bij de evenaar te kiezen, waar de daglengte (bijna) constant is.

Overgang naar wintertijd
De relatie tussen daglicht en depressie is niet nieuw. Toch is het heel lastig vast te stellen waar het exact door komt. Andere onderzoekers beweren dat niet de lengte van een dag, maar juist de overgang van zomertijd naar wintertijd depressie in de hand werkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd