Leven tweelingen langer omdat ze samen zijn?

Nieuw onderzoek toont aan dat tweelingen langer leven en dat dat waarschijnlijk komt doordat ze elkaars gezondheid op tal van manieren beschermen.

Wetenschappers bestudeerden de gegevens van 2932 tweelingen (bestaande uit twee jongens of twee meisjes) die tussen 1870 en 1900 in Denemarken geboren werden. De onderzoekers keken op welke leeftijd de individuen stierven en vergeleken dat met de leeftijd waarop de gemiddelde Deen in diezelfde periode stierf. De overlevingskansen van eeneiige tweelingen waren op vrijwel elke leeftijd beter dan die van twee-eiige tweelingen en de overlevingskansen van de twee-eiige tweelingen waren op vrijwel elke leeftijd beter dan die van de algemene bevolking.

Zes tot tien procentpunten
Voor mannen bleek onderdeel zijn van een tweeling het grootste voordeel op te leveren wanneer zij halverwege de veertig waren. Op dat moment is het verschil tussen tweelingen en eenlingen zes procentpunten. Heel concreet betekent dat dat van elke 100 jongens in de algemene bevolking er 84 op hun 45e nog in leven waren. Van elke 100 jongens die deel uitmaakten van een tweeling, waren er 90 die op hun 45e nog in leven waren. Voor vrouwen bleek onderdeel zijn van een tweeling het grootste voordeel – zo’n tien procentpunten – op te leveren wanneer ze begin zestig waren.

WIST JE DAT…

Samen
Maar waarom leven tweelingen doorgaans langer dan eenlingen? Waarschijnlijk omdat tweelingen altijd op hun tweelingbroer of -zus kunnen rekenen, zo stellen de onderzoekers. En dat heeft een positief effect op de gezondheid. Het is in lijn met eerdere onderzoeken die stellen dat mensen die getrouwd zijn doorgaans langer leven. Ook dat zou komen doordat gehuwden elkaar doorgaans tot steun zijn. Maar: niet iedereen is ervan overtuigd dat die hypothese klopt. Want maakt het huwelijk mensen nu gezonder? Of zijn gezondere mensen nu eenmaal sneller geneigd om te trouwen? Het nieuwe onderzoek suggereert het eerste. Ook tweelingen leven immers langer. “En mensen kunnen er niet voor kiezen om een tweeling te zijn,” stelt onderzoeker David Sharrow. “Onze resultaten onderschrijven de vele onderzoeken die laten zien dat sociale relaties goed zijn voor de gezondheid.”

Verschillende manieren
De onderzoekers wijzen erop dat een sociaal netwerk op meerdere manieren goed kan zijn voor de gezondheid. Vrienden kunnen je aanmoedigen slechte gewoontes (zoals bijvoorbeeld roken) te laten vallen. Maar ze kunnen je ook verzorgen als je ziek bent en een luisterend oor bieden als je ergens mee zit. “Het is voordelig om iemand te hebben die dicht bij je staat en op je past. Diegene kan je steunen en dat kan ervoor zorgen dat je langer leeft.”

Dat eeneiige tweelingen doorgaans langer leven dan twee-eiige tweelingen denken de onderzoekers ook wel te kunnen verklaren. “Er is bewijs dat eeneiige tweelingen dichter bij elkaar staan dan twee-eiige tweelingen,” vertelt Sharrow. “En als ze meer op elkaar lijken, kunnen ze wellicht ook beter in de behoeften van hun tweelingbroer of -zus voorzien en voor diegene zorgen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd