Levensdoel verkleint risico op alzheimer

Oudere mensen die nog genoeg doelen en zin in het leven hebben, lopen een kleinere kans om Alzheimer te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek onder 900 mensen van ongeveer 80 jaar oud. Daarmee stapelt het bewijs dat dementie en levensstijl nauw met elkaar samenhangen zich steeds verder op.

De onderzoekers brachten de persoonlijkheid van de 900 ouderen in kaart en volgden ze daarna een tijdje om te zien of ze alzheimer kregen of niet. Ze ontdekten dat de mensen die instemden met stellingen als ‘Ik voel me goed als ik denk aan wat ik in het verleden heb gedaan en in de toekomst hoop te gaan doen’ en ‘Ik heb een gevoel voor richting en een doel in dit leven’ een minder grote kans op alzheimer hadden dan zij die het niet met deze stellingen eens konden zijn.

Vervolgens gaven de onderzoekers de proefpersonen aan de hand van hun levensdoel een score. Degenen met een levensdoel scoorden hierbij hoger dan mensen zonder een doel. De mensen die met hun levensdoelen in de top tien eindigden, hadden een 2,4 keer kleinere kans op alzheimer dan de mensen die in de onderste regionen bungelden en dus het minst een levensdoel hadden.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, dragen deze onderzoeksresultaten al wel bij aan de behandeling van ouderen. Hun welzijn en gezondheid zou gestimuleerd kunnen worden door ze te helpen een doel in het leven te ontwikkelen.

Het is niet de eerste keer dat een positieve levensinstelling goed voor de gezondheid blijkt te zijn. Eerder werd al aangetoond dat ook de kans op hartziekten door een positieve instelling kleiner wordt. In het geval van alzheimer bleek eerder al dat een grote vriendenkring en kenmerken zoals nauwgezetheid en een extrovert karakter de kans op de ziekte verkleinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd