LHC: 100 miljoen botsingen per seconde

De Large Hadron Collider heeft een nieuw record gebroken. De deeltjesversneller liet 100 miljoen deeltjes per seconde botsen.

Nog geen maand geleden liet de LHC enkele miljoenen deeltjes per seconde met elkaar in botsing komen. En nu is dat record alweer verpulverd. En niet zo’n beetje ook. In een maand tijd wisten de onderzoekers het aantal botsingen te vertienvoudigen. “Een symbolische grens is overschreden,” concludeert onderzoeker Michel Spiro.

WIST U DAT…

lang niet iedereen blij is met de experimenten in de LHC?

Higgs
Het gebeurde allemaal in de LHC die zich onder de Zwiterse grond in een 27 kilometer lange tunnel bevindt. Wetenschappers brengen in de deeltjesversneller deeltjes met elkaar in aanraking om meer te weten te komen over de eigenschappen van de deeltjes. Belangrijkste doel is echter het opsporen van het beruchte Higgs-deeltje. Dit deeltje speelt een belangrijke rol in het standaardmodel van de deeltjesfysica, maar het bestaan ervan is nog nooit aangetoond.

2012
Wetenschappers zijn echter optimistisch dat de LHC daar verandering in gaat brengen. Ze denken het Higgs-deeltje in 2012 te vinden. En met de snelheid waarmee deeltjes nu in botsing worden gebracht komt die doelstelling een stukje dichterbij. “Als we geluk hebben en het Higgs-deeltje bevindt zich waar we denken dat het zich bevindt, kunnen we het deze zomer al vinden,” merkt Spiro op. Onderzoek naar het deeltje kan dan echter nog tot eind volgend jaar in beslag nemen.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de LHC eind dit jaar gesloten werd voor onderhoud. Maar nu de onderzoekers naar eigen zeggen zo dicht in de buurt van het Higgs-deeltje zijn, is besloten om het onderhoud op te schuiven naar eind 2012.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Maximilien Brice / CERN.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd