Licht biedt hoop in strijd tegen kanker

Wetenschappers hebben ontdekt dat ze kanker met behulp van licht veel effectiever kunnen bestrijden.

Wanneer kanker geconstateerd wordt, zijn er nu drie opties. Of er wordt bestraald. Of de tumor wordt verwijderd. Of er worden medicijnen ingezet die de kankercellen moeten doden. Maar al die methodes hebben nare bijwerkingen, omdat ze ook gezond weefsel aantasten. Hierdoor verzwakt de patiënt nog verder en dat komt de behandeling niet ten goede.

Geen bijwerkingen
Onderzoekers willen dan ook een medicijn ontwikkelen dat enkel kankercellen aanpakt en de rest van het lichaam met rust laat. Nieuwe experimenten wijzen erop dat de onderzoekers hard op weg zijn om zo’n medicijn te vinden.

WIST U DAT?

Licht
De onderzoekers namen een medicijn dat kankercellen doodt en voegden er stofjes aan toe die ervoor zorgen dat het medicijn zich aan kankercellen bindt. Ook werd er een chemisch stofje aan het medicijn toegevoegd: IR700. Dit stofje wordt geactiveerd wanneer het wordt blootgesteld aan nabij-infrarood. Zodra het medicijn zich aan de kankercel bindt, wordt het blootgesteld aan dit licht en wordt het medicijn actief. Het infraroodlicht kan zeker enkele centimeters door de huid dringen.

Minder schade
De eerste experimenten zijn hoopgevend. De onderzoekers plaatsten tumoren in de rug van muizen, gaven de dieren het medicijn en stelden ze op het juiste moment bloot aan het licht. En het werkt. De gezonde cellen liepen aanzienlijk minder schade op door deze methode. De tumoren van de behandelde muizen werden kleiner en de muizen leefden langer dan muizen die niet behandeld waren.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de methode ook bij mensen werkt. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature Medicine.

Bronmateriaal

"Light 'promising' in cancer fight" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Caveman Chuck Coker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd