Lichtgevende kat is beter bestand tegen AIDS

Genetisch gemanipuleerde katten geven niet alleen licht, maar zijn mogelijk ook beter bestand tegen AIDS.

Niet alleen mensen kunnen HIV krijgen. Het kan een kat ook overkomen. De ziekte heet dan FIV, maar heeft wel soortgelijke symptomen als HIV. Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat het eiwit TRIMCyp ervoor zorgt dat mensen en apen geen FIV kunnen krijgen. Katten hebben dat eiwit niet.

Eiwit
Onderzoekers vroegen zich af of katten die het eiwit wel hebben beschermd zouden zijn tegen FIV. Om dat uit te kunnen zoeken, moest er een nieuw gen in de kat worden geplaatst dat ervoor zorgt dat het eiwit geproduceerd wordt. Een lastige methode waarbij volwassen cellen met nieuwe genen in de kern van een eicel moeten worden geplaatst. Het is een methode die maar zelden werkt.

WIST U DAT…

Virus
Om de kans op succes wat te vergroten, besloten de onderzoekers het anders aan te pakken. Ze lieten een virus genen in een eicel aanbrengen. Het is voor het eerst dat die methode onder carnivoren wordt toegepast. En met succes: de onderzoekers lieten een virus met het TRIMCyp-gen en een gen dat ervoor zorgt dat de jongen onder infraroodlicht licht zouden geven, een eicel binnendringen. Dankzij het lichtgevende gen konden wetenschappers onder infraroodlicht precies zien welke jongen aangepaste genen hadden.

Vijf jongen
Uit het experiment kwamen vijf jongen voort, waarvan er drie nu (een jaar later) nog in leven zijn. Daarmee is deze methode een stuk succesvoller dan de methode waarbij volwassen cellen met nieuwe genen in de kern van een eicel moeten worden geplaatst.

Beter bestand
Maar nu waar het echt om draait: kunnen de aangepaste katten FIV krijgen? De onderzoekers gaven de katten het virus en ontdekten dat dit zich niet zo goed kon vermenigvuldigen. Of de jongen echt bestand zijn tegen FIV is nog onduidelijk: dat moet uit nader onderzoek blijken.

Het onderzoek wijst erop dat katten mogelijk zeer geschikt zijn als proefdieren. Nu wordt er vaak nog geëxperimenteerd met muizen, maar bepaalde onderdelen van het kattenlichaam lijken meer op dat van de mens en dus is de kat in sommige gevallen een beter model. “Ze gaan muizen niet vervangen, maar zijn een extra gereedschap voor wetenschappers,” concludeert onderzoeker Susan VandeWoude. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal

"Glowing Kittens Fight Feline AIDS" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mayo Clinic (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd