Lichtgevende oordopjes pakken depressie aan

Finse wetenschappers tonen aan dat lichttherapie via de oren wel eens heel effectief kan zijn tegen depressies.

Het idee van lichtgevende oordopjes ontstond enkele jaren geleden en ze worden zelfs al volop verkocht: zeker 5000 mensen schaften ze al aan. Maar werkt het ook echt?

Daarvoor moest eerst een onderzoek op poten gezet worden. Producent van de oordopjes – het Finse bedrijf Valkee – ging daarvoor in zee met de Finse universiteit van Oulu. De eerste echt overtuigende onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd en geven aan dat ons brein zeker op de lichtgevende oordopjes reageert.

De lichtgevende oordopjes waar dit onderzoek om draaide. Foto: Valkee.com
Resultaat
Experimenten laten namelijk zien dat het brein proteïnen bevat die gevoelig zijn voor licht. “Het onderzoek toont aan dat we hersencellen hebben die op licht reageren wanneer ze daar direct aan worden blootgesteld,” zo concludeert onderzoeker Seppo Saarela in een paper dat binnenkort in het blad New England Journal of Medicine verschijnt.

Hoe werkt het?
Mensen die last hebben van een winterdip krijgen nu nog vaak lichttherapie voorgeschreven. Hierbij zitten ze voor een lamp die soms wel 10.000 lux levert. Het licht belandt in de ogen. Maar niet de ogen, maar het brein heeft juist behoefte aan licht, zo concluderen experts. En zo ontstond het idee om licht via de oren toe te dienen.

Dat blijkt nu ook echt te werken. Klinische onderzoeken onderschrijven de resultaten van de wetenschappers. Hieruit bleek eerder namelijk al dat 92 procent van de patiënten die vier weken op rij elke dag acht tot twaalf minuten de oordopjes gebruiken hun klachten flink zien verminderen. Niet alleen mensen met een winterdip, maar ook mensen met stress, migraine en een jetlag zouden baat hebben bij de methode.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd