Liefde maakt blind, en dat is maar goed ook

Mensen met onrealistische verwachtingen van hun partner zijn vaak gelukkiger in de eerste paar jaren van een huwelijk dan realistische mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Buffalo. Amerikaanse wetenschappers volgden drie jaar lang 222 pasgetrouwde stellen op de voet en brengen nu de opmerkelijke resultaten van dit onderzoek in kaart.

Het is een feit dat de meeste mensen de positieve eigenschappen van hun partners mentaal uitvergroten. In de hoofden van sommige mensen groeien partners zelfs uit tot cartoonachtige helden die nooit iets fout kunnen doen. U verwacht dat er van een huwelijk weinig overblijft als de roze wolk naar beneden valt en de luchtbel uit elkaar spat. Verrassend genoeg blijkt dit niet zo te zijn.

Wanneer een pasgetrouwde een onrealistisch beeld heeft van zijn of haar betere helft, dan is de kans groot dat deze persoon tevreden is over het huwelijk. Dit in tegenstelling tot realistische mensen, die vaker ontevreden zijn over het huwelijk en zelfs overgaan tot een scheiding.

De grote vraag is hoe dit komt. Wellicht zijn mensen die hun partner idealiseren vergevingsgezind als een partner een overtreding begaat. Realistische mensen weten namelijk dat hun partner verkeerde dingen kan doen en treden mogelijk harder op als er een vervelende gebeurtenis plaatsvindt, bijvoorbeeld wanneer een man in bed duikt met een buurvrouw.

Aan de andere kant: de onderzoekers volgden de pasgetrouwden drie jaar lang. Dit is een relatief korte periode. Wat gebeurt er als partners kinderen krijgen? Of wanneer deze kinderen uit huis gaan? Wat voor effect heeft dit op een relatie en zijn idealiserende partners dan nog steeds bereid om de tekortkomingen van een partner links te laten liggen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd