Liveblog: NASA lanceert Orion-capsule

orion

Vandaag moet het dan eindelijk gaan gebeuren: NASA stuurt zijn nieuwe ruimtevaartuig Orion voor het eerst de ruimte in. Wil je niets missen van deze testvlucht? Dat hoeft ook niet. Volg gewoon onze liveblog!

17.41 uur Orion is op de juiste manier in de Grote Oceaan geland, namelijk in een zogenoemde Stable 1-positie. Hiermee sluiten we ons live blog, bedankt voor het volgen.

17.29 uur: Na een vlucht van vier uur en 24 minuten plonst Orion veilig in het water van de Grote Oceaan. Een fantastische prestatie!

17.28 uur: De parachutes zijn uitgeworpen en alles ziet er perfect uit!

Het uitzicht vanuit de Orion-capsule.
Het uitzicht vanaf de Orion-capsule.
17.24 uur: De communicatie met Orion is hervat en alles ziet er nog goed uit. Zes minuten tot de landing in de Grote Oceaan.

17.22 uur: Er is op dit moment geen verbinding meer tussen Orion en Mission Control, zoals verwacht. De afdaling in de atmosfeer duurt exact tien minuten. De snelheid is nu 32.000 kilometer per uur.

16.40 uur: Orion is aan het dalen. Straks breekt de sonde met een snelheid van zo’n 32.000 kilometer per uur(!) door de aardse atmosfeer heen. Dat is geen pretje: het hitteschild van de sonde zal flink op de proef worden gesteld. Zodra de capsule door de atmosfeer heen is, zullen parachutes worden ingezet om deze vaart te doen minderen. Dankzij deze elf parachutes neemt de snelheid van Orion zo snel af dat deze op het moment van de landing een maximale snelheid van zo’n 32 kilometer per uur heeft.

16.30 uur: De Crew Module heeft zich met succes losgemaakt van de Service Module. Orion maakt zich nu op voor terugkeer naar de aarde. Misschien wel het spannendste moment tijdens deze testvlucht. Kan Orion de heftige terugkeer aan?

16.25 uur: Orion bestaat uit verschillende modules: de Service Module en de Crew Module. De Crew Module moet zich voor terugkeer naar de aarde nu losmaken van de Service Module. Orion zal dan voor het eerst ‘alleen’ in de ruimte vliegen.

16.15 uur: Orion is tijdens zijn testvlucht verder weggeweest dan elk ander ruimtevaartuig dat gebouwd is om mensen te vervoeren in meer dan veertig jaar tijd geweest is, zo meldt NASA. Orion heeft een maximale hoogte van iets meer dan 5800 kilometer bereikt.

16.10 uur: Om 17.30 uur (Nederlandse tijd) moet de Orion-capsule – met een plons – weer op aarde landen.

15.48 uur: Onderstaande foto maakte Orion van de aarde toen deze zich op maximale hoogte (bijna 5800 kilometer) bevond.

aarde

15.40 uur: Niet alleen op aarde is de lancering van Orion met grote belangstelling gevolgd. Ook in het internationale ruimtestation zitten de astronauten op het puntje van hun stoel, zo bewijst deze foto.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.
15.35 uur: Terwijl Orion nog rond de aarde cirkelt, liggen schepen al te wachten tot de capsule op aarde terugkeert. Het gaat om marineschepen die Orion straks uit het water moeten vissen.

15.23 uur: De camera’s aan boord van Orion zijn nu uitgeschakeld, omdat de capsule de laagstgelegen Van Allen-gordel (ook wel stralingsgordel genoemd) nadert.

15.02 uur: Alles gaat totnogtoe precies zoals gepland. Zojuist heeft Orion zijn motoren opnieuw even aangevuurd en nu is de capsule bezig om meer hoogte te maken.

14.42 uur: Nog een kwartiertje en dan zal Orion opnieuw zijn motoren starten en naar nog grotere hoogte stijgen.

13.51 uur: Heb je de lancering van Orion gemist? Je kunt de lancering hieronder terugkijken.

13.24 uur: Alles wijst erop dat Orion zich keurig in de geplande baan rond de aarde bevindt. Over zo’n anderhalf uur zal Orion naar zijn maximale hoogte tijdens deze testvlucht (zo’n 5800 kilometer) worden geduwd.

13.20 uur: Orion zal twee rondjes rond de aarde maken en daarbij een hoogte van maximaal 5793 kilometer bereiken.

13.15 uur: En daar zijn de eerste beelden gemaakt door de camera’s aan boord van Orion! Ze geven een mooi beeld van de aarde.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

13.14 uur: Orion doet het uitstekend, zo meldt NASA. Het duurt zo’n 17 minuten voor Orion zich in een baan rond de aarde begeeft. Op NASA TV is alles nog altijd live te volgen. En ook op Twitter houdt NASA belangstellenden goed op de hoogte.

13.05 uur: En we zijn vertrokken!

13.00 uur: Het aftellen is begonnen. Nog minder dan vier minuutjes en dan gaat Orion de lucht in. Je kunt het hier live volgen.

12.54 uur: Nog zo’n tien minuutjes wachten tot de lancering. En nog steeds ziet alles er goed uit. Het weer lijkt mee te zitten. En ook technisch lijken Orion en de Delta IV Heavy-raket er klaar voor te zijn.

12.43 uur: De lancering van Orion laat nog zo’n twintig minuutjes op zich wachten. Het weer ziet er nog altijd goed uit. En ook technisch zijn er geen problemen. Kortom: het lijkt erop dat we gaan lanceren vandaag! Een mooi moment om even vooruit te kijken. Waarom is deze testvlucht zo belangrijk? Je kunt Orion rustig beschouwen als de toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart. En met Orion gooit NASA het over een heel andere boeg. Waren de pijlen lang gericht op de maan en later op het ISS; nu toont de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie meer ambitie. Er wordt gedroomd over bemande missies die de ‘final frontier’ gaan verleggen. Orion maakt dat mogelijk. Het ruimtevaartuig is ontworpen met het oog op missies naar Mars en wie weet zelfs verder. Nu Orion zo langzamerhand zijn voltooiing nadert, beginnen ook die missies vorm te krijgen. Een mooi voorbeeld van zo’n missie is de Asteroid Redirection Mission. Een missie waarbij een planetoïde wordt ‘gevangen’ om vervolgens richting de aarde te worden gesleept en door astronauten (met behulp van Orion) bezocht gaat worden. NASA heeft enige tijd geleden al artistieke impressies vrijgegeven die laten zien hoe deze missie eruit moet gaan zien. En daar zien we natuurlijk ook Orion in terug, kijk maar!

12.21 uur: Zoals we eerder vanmorgen al opmerkten, wordt het nagelbijten vandaag. Want dit is de vuurdoop van Orion. De lancering is spannend. Maar misschien nog wel spannender is de terugkeer van Orion op aarde. Onderstaand filmpje geeft een goed beeld van de omstandigheden waarmee Orion te maken zal krijgen.

12.05 uur: Technisch gezien is Orion er helemaal klaar voor, zo meldt NASA. Er zijn geen aanwijzingen dat technische problemen opnieuw roet in het eten gaan gooien. En dus lijkt het allemaal af te gaan hangen van het weer.

12.01 uur: De lancering is live te volgen via NASA TV. De uitzending is zojuist gestart. Klik hier om de uitzending te volgen.

12.00 uur: Het weer is opgeknapt, zo meldt NASA. De kans dat de lancering doorgaat, wordt echter nog altijd geschat op 40 procent. Hieronder nog een mooi kiekje van het lanceerplatform dat eerder vanmorgen werd gemaakt.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

11.00 uur: Als Orion op dit moment gelanceerd zou moeten worden, zou de lancering niet doorgaan. Het weer is namelijk flink verslechterd. Het goede nieuws is, dat het weer naar verwachting over een uurtje opknapt.

10.19 uur: Gisteren werd de lancering op het laatste moment afgeblazen. Natuurlijk is dat teleurstellend, maar NASA laat weten van deze mislukte lancering al heel veel te hebben geleerd. Met name over de systemen die voorafgaand aan de lancering al actief zijn geweest. “Het ruimtevaartuig werkte perfect,” laat Mike Hawes namens NASA weten. “De systemen werkten net zo goed als de simulatoren voorspeld hadden.”

10.10 uur: Rond 13.00 uur (Nederlandse tijd) moet het gaan gebeuren: de lancering van de Orion-capsule. Vanaf dat moment heeft NASA 2 uur en 39 minuten de tijd om Orion de lucht in te krijgen. Lukt dat niet – bijvoorbeeld door slecht weer of technische mankementen – dan zal er een nieuwe datum geprikt moeten worden om Orion te lanceren.

10.00 uur: Als er gelanceerd gaat worden, wat gaat Orion dan precies doen? Het ruimtevaartuig zal flink hoogte maken en twee rondjes rond de aarde voltooien, om daarna de terugreis in te zetten. Zo’n 4,5 uur nadat Orion is gelanceerd, moet deze weer in de Stille Oceaan plonzen. Betekent dat dat we een halve dag aan het nagelbijten zijn? Feitelijk wel. Want ten eerste is het spannend of de lancering doorgaat. Wanneer deze doorgang vindt, is het spannend of de lancering goed verloopt. Je moet namelijk bedenken dat de raket die gebruikt wordt om Orion te lanceren nog maar zeven keer ingezet is. Zes lanceringen waren succesvol. Eentje is deels mislukt. Ook de terugkeer van Orion op aarde is spannend. Eén van de belangrijkste zaken die NASA tijdens deze testvlucht wil testen, is het hitteschild. Kan Orion de terugkeer door de aardse atmosfeer aan?

Wist je dat…

…aan boord van Orion allerlei vreemde objecten te vinden zijn? Bijvoorbeeld een stukje van een dinosaurus, Ernie’s eendje, een beetje maanstof en een koekje van Koekiemonster.

9.55 uur: Wat het weer ook gaat doen: Orion moet natuurlijk helemaal klaar staan. En dus heeft NASA vanochtend toestemming gegeven om de Delta IV Heavy-raket die Orion in de ruimte moet brengen, vol te tanken.

9.51 uur: Gaat er vandaag gelanceerd worden? Orion is er klaar voor, maar het weer kan nog roet in het eten gooien. Volgens meteorologen is de kans dat er gelanceerd gaat worden, ongeveer 40 procent. Boosdoener is een regengebied dat vanuit het zuiden op het lanceerplatform afstevent. Het kan regen en wind met zich meebrengen die een lancering onmogelijk maken.

9.38 uur: We zaten er gisteren helemaal klaar voor. Maar slecht weer gooide roet in het eten en dus werd de lancering uitgesteld. Toen er ook nog eens technische problemen optraden, was de kans op lanceren snel verkeken. NASA moest de lancering minimaal een dag uitstellen. Vandaag is er een nieuwe ronde en zijn er dus nieuwe kansen! Over iets minder dan 3,5 uur is er weer de mogelijkheid om Orion de ruimte in te sturen. Natuurlijk is het via NASA TV allemaal live te volgen.

Nadat NASA de spaceshuttle na jaren trouwe dienst in 2011 met pensioen stuurde, had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie even geen ruimtevaartuig tot zijn beschikking. Het was wachten op het nieuwe paradepaardje van de Amerikanen: Orion! De afgelopen jaren is er hard aan de capsule gewerkt en vandaag moet deze tijdens een testvlucht alle verwachtingen waarmaken (of beter nog: overtreffen). NASA wil met Orion een nieuw tijdperk in de ruimtevaart inluiden. Geen ritjes naar het ISS of de maan meer, maar bemande ruimtereizen naar Mars en planetoïden! Maar voor het zover is, moet Orion bewijzen dat hij doet wat hij moet doen en bovenal veilig is. Vandaag dus – hopelijk – de vuurdoop van het ruimtevaartuig. In afwachting van het moment suprême kun je je hier nog eens rustig inlezen over wat Orion kan en moet gaan doen. Ook vind je hier meer informatie over de nog in aanbouw zijnde monsterraket die Orion over enkele jaren in de ruimte moet gaan brengen.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd