Liveblog: SpaceX lanceert de Dragon-capsule

Voor het eerst gaat een commercieel ruimtevaartuig een bezoek brengen aan het ISS. De ruimtecapsule vertrekt naar verwachting om 9.44 uur (Nederlandse tijd). Volg het hier live!

10.00 uur: Voor nu mogen we de eerste grote missie van SpaceX een groot succes noemen. De komende dagen zal moeten blijken of SpaceX ook de verdere verwachtingen waar kan maken. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte!

9.56 uur: Beide zonnepanelen zijn uitgeklapt. En wederom gejuich bij SpaceX. Dit is een belangrijk moment. Er wachten nog heel wat uitdagingen, maar het uitklappen van de zonnepanelen is cruciaal voor de rest van de missie.

9.53 uur: De Dragon bevindt zich nu in een baan om de aarde. Er klinkt applaus bij SpaceX. Maar we zijn er nog niet. Nu moet Dragon de zonnepanelen uitklappen.

9.49 uur: Het ziet er goed uit. Alles verloopt voor zover nu bekend is, volgens plan. De Dragon bevindt zich nu op een hoogte van zo’n 220 kilometer en volgt de uitgestippelde route keurig.

9.44 uur: De Dragon-capsule is gelanceerd! Maar het blijft nog wel even spannend. Houdt de Dragon-capsule zich aan het schema en kan deze in een baan rondom de aarde terecht komen?

9.41 uur: Klaar voor de lancering. Nog drie minuutjes. En alles ziet er nog steeds goed uit.

9.32 uur: Zoals het er nu naar uitziet, wordt er vandaag echt gelanceerd. Zojuist hebben verschillende betrokkenen hun ‘go’ gegeven en het weer ziet er nog steeds prima uit. Volg het hier live!

9.31 uur: Nog iets meer dan een kwartier en dan gaat de Dragon-capsule de lucht in! “Voor de eerste keer in de geschiedenis gaat een privaat bedrijf bewijzen dat het een voorraad naar het ISS kan brengen,” zo vat SpaceX de missie op Twitter kort samen. En dat is spannend. “Als de missie in een bepaald aspect niet succesvol is, dan zal SpaceX daarvan leren en het opnieuw proberen,” zo meldt SpaceX op Twitter. “We benadrukken dat het een testvlucht is,” vertelt Kevin Brogan tijdens de live-uitzending van SpaceX. “Maar als we er geen vertrouwen in hadden, zouden we niet testen.”

Op deze foto - gemaakt door André Kuipers - is het lanceerplatform goed te zien.
9.25 uur: Tijdens de live-uitzending van SpaceX wordt nu aandacht besteed aan André Kuipers en zijn collega Don Pettit: zij gaan de Dragon straks binnenhalen. Ook wordt er nog even gerefereerd aan de foto die Kuipers eind vorige week vanuit de ruimte maakte. Op de foto is het lanceerplatform waarop de Falcon 9-raket klaarstaat, te zien.

9.00 uur: En ook op de site van SpaceX kunt u de lancering nu live volgen. Nog 45 minuten te gaan voor er gelanceerd gaat worden.

8.50 uur: NASA TV is hier reeds begonnen met uitzenden. Heel spectaculair zijn de beelden nu nog niet: te zien is hoe de raket en Dragon helemaal klaar staan voor de lancering. Over ongeveer tien minuten is de uitzending ook op de site van SpaceX te volgen.

8.43 uur: Hieronder beschreven we al kort hoe de missie van Dragon eruit komt te zien. SpaceX maakte voor de gelegenheid ook een prachtige animatie die laat zien hoe de Dragon-capsule gelanceerd wordt, zich (met behulp van de robotarm) aan het ISS koppelt en daarna met een grote plons weer op aarde landt. Zeker leuk om eens te kijken!

8.39 uur: Of er vandaag gelanceerd wordt, is niet alleen afhankelijk van SpaceX, NASA en het benodigde materiaal. Er is nog een factor die meespeelt: het weer. En dat ziet er goed uit, zo meldt NASA zojuist. Zoals het er nu naar uitziet, wordt er gelanceerd. Meteorologen schatten de kans op goed weer op het tijdstip van de lancering op 80 procent. Mooie cijfers!

8.31 uur: De lancering van de Dragon-capsule wordt live uitgezonden. Nog een klein half uurtje en dan begint de uitzending hier.

André Kuipers is er helemaal klaar voor. Dat blijkt wel uit deze foto die hij gisteren twitterde. "Klaar om nadering Dragon in felle zon en duisternis in de gaten te houden. Zonnebril, hoofdlamp, leesbril. Nu nog lanceren," zo schrijft Kuipers. Foto: André Kuipers.
8.25 uur: Zoals gezegd gaan de astronauten aan boord van het ISS de Dragon binnenhalen. Ze grijpen de ruimtecapsule met de robotarm en koppelen deze vervolgens aan het ISS. Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers speelt daarbij een rol. Het is de bedoeling dat hij de Dragon samen met zijn collega Don Pettit naar het ISS gaat halen. De afgelopen weken is er veel getraind om ervoor te zorgen dat deze toch wel revolutionaire missie niet in het water valt. “De ene keer oefenen we het grijpen van het ruimteschip, waarbij Don de robotarm van het ISS vliegt en ik commando’s naar Dragon stuur om het stil te houden (free drift),” zo schrijft Kuipers op zijn blog. “De andere keer oefenen we het tweede deel van de procedure: vastkoppelen.” Kuipers noemt de komst van de Dragon spannend en wijst erop dat het voor het eerst is dat dit vrachtschip aan gaat koppelen. Maar zowel hij als zijn collega’s zijn op alles voorbereid. “Om te trainen hebben we ook noodscenario’s ingebouwd, waarbij er bijvoorbeeld mis gegrepen wordt of de armbesturing uitvalt en we snel naar het reservebedieningspaneel in het laboratorium moeten,” zo schrijft Kuipers op zijn blog. “Zo gaat het altijd: tijdens trainingen gaat er negen van de tien keer iets mis. In werkelijkheid gaat het vrijwel altijd goed.”

De missie van Dragon in beeld. Lanceren, naar het ISS en weer op aarde landen. Afbeeldingen: NASA.
8.15 uur: Hoe ziet het programma van de Dragon-capsule er nu precies uit? Vandaag wordt deze met behulp van een Falcon 9-raket (eveneens door SpaceX ontwikkeld) vanaf Cape Canaveral gelanceerd. Morgen zal de Dragon enige tijd in een baan rondom de aarde draaien en zich langzaamaan richting het internationale ruimtestation bewegen. Donderdag wordt de Dragon in de ruimte nog aan enkele tests onderworpen en komt deze echt dicht bij het ISS: de afstand tussen de Dragon en het ISS bedraagt dan iets minder dan 2,5 kilometer. Vrijdag bepaalt NASA of de Dragon zich echt aan het ISS mag gaan koppelen. Als dat het geval is, gebeurt dat die dag nog. Met behulp van een robotarm wordt de Dragon naar het ISS gehaald en vastgekoppeld. In de dagen die volgen openen de astronauten aan boord van het ISS de Dragon en halen de voorraden eruit. Ook worden er goederen in de Dragon gestopt, deze gaan weer mee naar aarde. Op woensdag 31 mei keert de Dragon terug naar de aarde. Het is de bedoeling dat deze vervolgens in de Stille Oceaan landt.

7.51 uur: In een allerlaatste persbericht voor de lancering bevestigt SpaceX nogmaals dat de lancering voor vandaag gepland staat. Zaterdag werd de lancering nog op het laatste moment afgebroken vanwege problemen met één van de raketmotoren. De druk in de motor liep te hoog op. Zaterdag nog werd het probleem opgelost, zo meldt SpaceX nu. Na een grondige analyse werd duidelijk dat de Dragon nu echt klaar is voor lancering. Vanmorgen rond 9.44 uur Nederlandse tijd is het zover.

7.45 uur: Vandaag is dan (hopelijk) de grote dag. De Dragon-capsule wordt – na veel uitstel – eindelijk gelanceerd. De ruimtecapsule is eigendom van SpaceX en zal naar het ISS vliegen, zich aan het ISS koppelen en vervolgens weer op aarde terugkeren. Een mijlpaal: nog nooit bezocht een commercieel ruimtevaartuig het internationale ruimtestation. SpaceX lanceert de capsule in nauwe samenwerking met NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft er dan ook enorme baat bij. Op dit moment is NASA voor de lancering van astronauten en voorraden voor het ISS afhankelijk van de Russen. Het ruimtevaartuig van de Amerikanen – de spaceshuttle – is immers al een klein jaar met pensioen. NASA werkt aan een opvolger, maar kan in de tussentijd wel wat versterking gebruiken. Als de vlucht van vandaag naar behoren verloopt, kan SpaceX die versterking gaan bieden. Het bedrijf mag dan naar verwachting met enige regelmaat astronauten en voorraden naar het ISS brengen. De dag van vandaag kan dan ook wel eens de boeken ingaan als de dag waarop de commerciële ruimtevaart volwassen wordt.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd