Longkanker heel anders bij rokers dan bij niet-rokers

Longkanker bij rokers is heel anders dan longkanker bij mensen die nog nooit een sigaret hebben aangeraakt. Dat blijkt uit onderzoek. Mensen die nog nooit hebben gerookt, hebben bijna twee keer zoveel gemuteerd DNA in de tumor dan mensen die roken. Dat wijst erop dat longkanker bij niet-rokers een heel andere ziekte met een heel ander ontstaan is.

“We denken dat deze vondst bewijst dat longkanker bij niet-rokers en rokers heel anders is en dat de ziekte door verschillende moleculaire processen ontstaat,” meent onderzoeker Kelsie Thu. “Niet-rokers worden mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen – niet van sigaretten – die ervoor zorgen dat hun tumoren meer DNA-veranderingen hebben.”

WIST U DAT…

De resultaten zijn in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat kanker bij rokers en niet-rokers door twee verschillende mechanismen wordt veroorzaakt. Deze nieuwe studie keek echter verder en ontdekte hele gebieden vol gemuteerd DNA bij niet-rokers. Maar er is meer bewijs dat longkanker bij niet-rokers en rokers twee verschillende oorzaken heeft. Zo zijn niet-rokers met kanker vaak van het vrouwelijke geslacht en hebben zij ook een specifieke soort tumor.

De studie is belangrijk, omdat mogelijk beide vormen van longkanker ook op een eigen manier behandeld moeten worden. “Door onze kennis over de ontwikkeling van longkanker bij niet-rokers te vergroten, kunnen we de biologische processen achter de ontwikkeling van kanker bij niet-rokers beter begrijpen. En dat leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van betrouwbare diagnoses en behandelingen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd