Longvis blijkt prima wandelaar

Wetenschappers hebben ontdekt dat de longvis regelmatig uitsteeksels onder zijn lichaam gebruikt om te ‘wandelen’.

Er zijn al wel eerder mensen geweest die beweerden dat de longvis kan lopen, maar nog nooit werd er stelselmatig onderzoek gedaan naar de wandelende vis. De wetenschappers brengen daar verandering in. Ze zetten de vis in een tank en filmden het gedrag van de vis.

Primitief
Ze ontdekten dat de longvis regelmatig uitsteeksels onder aan zijn lichaam gebruikt om zijn lijf van de grond op te tillen en zich ook voort te bewegen. Het is een heel primitieve vorm van wandelen.

Aan de wandel. Foto's: Yen-Chyi Liu / University of Chicago.

Evolutie
Het onderzoek is heel belangrijk. Het kan ons namelijk een beter beeld geven van de evolutie die waterdieren doormaakten. Zoals u weet, begon het leven in het water. Na enige tijd kozen zeedieren ervoor om het land op te gaan en zich daar te ontwikkelen als landdier. Hoewel we in grove lijnen wel weten hoe dat gegaan is, missen we toch nog wat informatie. En de longvis kan ons daarbij helpen. “De longvis is nauw verwant aan de dieren die in staat waren om te evolueren en uit het water te komen,” vertelt onderzoeker Heather King. “Maar dat is zolang geleden dat vrijwel alles – behalve de longvis – is uitgestorven.

Ontwikkeling
De studie suggereert dat de ontwikkelingen die nodig waren voordat dieren het land op konden zich mogelijk al lang voordat de eerste dieren daadwerkelijk het land opgingen, plaatsvonden. Misschien ontwikkelden vissen miljoenen jaren voordat de eerste landdieren ontstonden al ‘pootjes’ waarmee ze zich over de zeebodem konden verplaatsen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nieuwsgierig naar wat de wetenschappers allemaal in die tank met longvissen zagen gebeuren? Bekijk het hier!

Bronmateriaal

"A small step for lungfish, a big step for the evolution of walking" - Uchospitals.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rene Jakobson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd