Luchtvervuiling in Santiago verergert in acht jaar tijd

Wetenschappers hebben de hoeveelheid fijnstof in de Chileense hoofdstad Santiago onderzocht. Daaruit blijkt dat de situatie erger is dan acht jaar geleden. De PM2,5-deeltjes zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid, omdat ze klein genoeg zijn om geabsorbeerd te worden door de longen en zo voor gezondheidsklachten te zorgen.

De PM2,5-deeltjes (deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer) bestaan uit vijf meetbare bronnen: olie, sulfaten, zeeaërosolen, stof en uitlaatgassen. Sinds 2002 is de hoeveelheid stof van de PM2,5-deeltjes in Santiago met achttien procent gestegen. Momenteel bestaat 25 procent van de PM2,5-deeltjes uit stof.

Wetenschappers denken dat dit komt door de vooruitgang in Santiago. Er worden nieuwe huizen en snelwegen gebouwd. Daarnaast rijden veel meer inwoners van de stad in een auto dan acht jaar geleden. Het aantal auto’s neemt in Santiago met 6,5 procent per jaar toe.

Het is de vraag of de Chileense overheid iets aan de toenemende vervuiling gaat doen. Momenteel stelt de overheid geen eisen aan de hoeveelheid PM2,5-deeltjes in de atmosfeer. En onlangs verhoogde de overheid het aantal subsidies voor de huizenmarkt. Het wordt tijd dat president Michelle Bachelet haar ogen opent.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd