Maak kennis met Klondike: een pup geboren uit een bevroren embryo

klondike

Wetenschappers van de Cornell University zijn erin geslaagd om een gezonde pup uit een bevroren embryo geboren te laten worden. Een primeur: dat lukte wetenschappers op het westelijk halfrond nog niet eerder.

Het resultaat is Klondike: een vrolijke, negen maanden oude pup. De eicellen van zijn moeder werden met behulp van kunstmatige inseminatie bevrucht. Vervolgens werden de embryo’s die dat opleverde verzameld en ingevroren tot het moment waarop de surrogaatmoeder van Klondike klaar was om de embryo’s te ontvangen.

Beagle
Zowel de moeder als de surrogaatmoeder van Klondike is een beagle. Ook stroomt er nog wat labradorbloed door zijn lichaam. Zowel labradors als beagles behoren niet tot de bedreigde diersoorten. Toch biedt Klondike hoop voor bedreigde diersoorten: de technologie die de onderzoekers toepasten om Klondike geboren te laten worden, kan ook op bedreigde diersoorten worden toegepast.

WIST U DAT…

…we onze honden waarschijnlijk te danken hebben aan onze slordige voorouders?

Bedreigd
En dat kan wel eens de redding betekenen voor bedreigde hondachtigen, zoals de rode wolf. Het aantal rode wolven loopt rap terug en om het aantal rode wolven en de genetische diversiteit onder de wolven op te krikken, willen de onderzoekers ze graag assisteren bij de voortplanting. Bijvoorbeeld door bevruchte eicellen bij bepaalde vrouwtjes terug te plaatsen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Honden zijn namelijk maar één tot twee keer per jaar in staat om zwanger te worden. Bevruchte eicellen kunnen daar niet op wachten: zij blijven maar beperkt houdbaar. Tenzij wetenschappers ze invriezen: dan kunnen ze het moment waarop de surrogaatmoeder klaar is voor een zwangerschap wel afwachten.

Het experiment met Klondike toont nu aan dat het mogelijk is om embryo’s in te vriezen en in een later stadium in een hond terug te plaatsen en uit te laten groeien tot een gezonde pup. “De voortplanting van honden verloopt heel anders dan bij andere zoogdieren,” vertelt onderzoeker Alex Travis. “Wij proberen deze verschillen nu te begrijpen, zodat we verschillende kwesties – van het ontwikkelen van anticonceptie tot het in stand houden van de genetische diversiteit onder bedreigde diersoorten door ze te helpen bij de voortplanting – kunnen oplossen.”

Bronmateriaal

"Klondike, puppy born from a frozen embryo, fetches good news for endangered animals" - Cornell.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cornell University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd