Maakt IJslandse Bárðarbunga-vulkaan zich op voor een eruptie?

vulkaan

Het rommelt in IJsland. De Bárðarbunga-vulkaan veroorzaakte voortdurend bevingen en er zijn sterke aanwijzingen dat magma zich naar boven beweegt. De kans dat deze subglaciale vulkaan gaat uitbarsten, lijkt steeds groter te worden.

De bevingen startten afgelopen zaterdag. En gisteren vond een vrij sterke beving plaats met een momentmagnitude van 4 (M4). “Dit is de krachtigste beving die sinds 1996 in dit gebied gemeten is,” zo laat het IJslandse meteorologische instituut in een reactie weten.

oranjeMagma
Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat magma zich richting het oppervlak beweegt. Voor het IJslandse meteorologisch instituut reden om het waarschuwingsniveau te verhogen. Er wordt nu gesproken over code oranje. Vulkanen krijgen deze code wanneer ze onrustig zijn en er een verhoogde kans op een eruptie is. “We weten al enige tijd dat Bárðarbunga iets aan het doen is,” vertelt expert Dave McGarvie in een reactie op het bericht dat de vulkaan seismische activiteit vertoont. “We wisten alleen niet wat. Nu geeft deze ons aanwijzingen over wat deze gaat doen.”

Subglaciale vulkaan
Bárðarbunga is een zogenoemde subglaciale vulkaan. Dat betekent dat de vulkaan schuilgaat onder een gletsjer. In het geval van Bárðarbunga gaat het om de grootste gletsjer die Europa rijk is. Wanneer subglaciale vulkanen uitbarsten, kan dat leiden tot enorme overstromingen omdat het gletsjerijs smelt. “Momenteel zijn er geen tekenen van een eruptie,” meldt het IJslandse meteorologische instituut. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat de huidige activiteit uitmondt in een explosieve subglaciale eruptie.”

IJsland heeft regelmatig met vulkanische activiteit te maken. In 2010 was de vulkaan Eyjafjallajökull wereldnieuws toen deze met zijn enorme aspluimen vliegtuigen langdurig aan de grond wist te houden. Een jaar later barstte de vulkaan Grimsvotn uit. En nu is dus wellicht Bárðarbunga aan de beurt. De kans dat deze vulkaan – als deze uitbarst – net zulke grote problemen veroorzaakt als Eyjafjallajökull lijkt klein. “Momenteel wijst alles erop dat als de vulkaan uitbarst deze matige hoeveelheden dichte as veroorzaakt en enkel het lokale luchtverkeer verstoort,” stelt McGarvie. Tegelijkertijd houdt hij wel een slag om de arm. “Maar we weten zo weinig over deze vulkaan dat deze ons ook kan gaan verrassen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd