‘Maan herbergt een geheim museum’

Het eerste buitenaardse museum is een feit. Historicus Gwen Wright heeft bewijs gevonden dat aantoont dat de bemanning van de Apollo 12 zonder het zelf te weten kunst op de maan heeft achtergelaten. In de lander zaten twee geheime chips met daarop kunstwerken van onder anderen Andy Warhol.

Volgens Wright bevindt de kunst zich op een keramische chip die niet veel groter is dan een muntstuk. Het is onmogelijk om na te gaan of de kunstwerken zich ook nu nog op de maan bevinden, maar het lijkt vast te staan dat de chip nog steeds in de maanlander zit.

Telegram

De historicus baseert zijn conclusies op een telegram uit 1969. Deze is afkomstig van John F. en gericht aan de New Yorkse kunstenaar Forrest ‘Frosty” Myers. Myers heeft de stunt indertijd bedacht en John F. – werkzaam als technicus – plaatste de chip. In de telegram meldt F. dat de plaatsing gelukt is. “Voor ons was de maanlanding in die tijd één van de meest opwindende gebeurtenissen ooit,” vertelt Myers. “De kunstenaars wilden daar deel van uitmaken.” Naast kunst van Warhol en Myers zelf gingen ook miniatuurwerken van Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, David Novros en John Chamberlain mee.

Kopie

De chip met daarop de kunstwerken. Foto: Forrest Myers
De chips met daarop de werken werden vervaardigd door twee werknemers van Bell Labs. Zij kunnen dat echter niet meer navertellen. Myers heeft echter nog kopieën van de chips in zijn beheer.

Wie John F. is en of hij nog leeft, is onduidelijk. Wright hoopt dat hij zo snel mogelijk van zich laat horen. Alleen zo kan worden vastgesteld of de chip ook echt geplaatst is.

Is er meer?

Dat de werken zich nog op de maan bevinden, staat volgens Richard Kupczyk buiten kijf. Hij was nauw betrokken bij de lancering van de Apollo 12. Kupczyk heeft de chip niet zelf geplaatst, maar geeft aan zich voor te kunnen stellen dat het gebeurd is. De chip zou zelfs niet het enige voorwerp zijn dat stiekem op de maan is achtergebleven. “Apollo was grootser dan het leven en we maakten daar allemaal deel van uit,” vertelt Kupczyk. “We wilden een kenmerk achterlaten.”

Apollo 12 was de tweede maanlanding. Het voertuig landde op 19 november 1969 op de maan. Toenmalig bemanningslid Alan Bean heeft laten weten verbaasd te zijn over de onthulling dat er spullen in de lander verborgen zaten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd