Maankraters bevatten mogelijk ‘buitenmaans’ materiaal

kraters

Nieuw onderzoek wijst erop dat zich in kraters op de maan stukjes van andere hemellichamen bevinden. In de kraters zijn wellicht zelfs stukjes van onze aarde terug te vinden.

De kraters op de maan zijn het resultaat van ingeslagen ruimtestenen. Lang dachten onderzoekers dat de snelheid waarmee deze stenen insloegen ervoor zorgde dat de stenen totaal verdampten of smolten. In de kraters zouden dan ook enkel hele kleine fragmenten of zelfs enkel geochemische sporen achterblijven.

WIST U DAT…

Nu zijn er in de kraters op de maan doorgaans wel veel ongebruikelijke mineralen te vinden. Onderzoekers dachten altijd dat deze daar opdoken doordat de inslag een diepere laag van de maan had blootgelegd. Maar, in het blad Nature Geoscience, komen onderzoekers nu met een andere verklaring. “Deze mineralen komen ook veelvuldig voor in planetoïden, meteorieten en chondrieten.” Zouden die mineralen dan toch niet afkomstig kunnen zijn van andere hemellichamen in plaats van de maan?

Met behulp van computersimulaties gingen de onderzoekers vervolgens na wat er precies gebeurt als een ruimtesteen met bepaalde snelheden op de maan inslaat. Zo ontdekten ze dat dat het best mogelijk is dat een ruimtesteen – ondanks de flinke snelheid waarmee deze op de maan landt – deeld bewaard blijft. “Alhoewel deze wel in stukken zou breken of sterk vervormd zou zijn. We concluderen dat sommige ongebruikelijke mineralen geobserveerd in het hart van veel maankraters wel eens exogeen kunnen zijn en dus van oorsprong niet van de maan afkomstig zijn.”

Bronmateriaal

"Projectile remnants in central peaks of lunar impact craters" - Nature Geoscience
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door REF710 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd