Maansverduistering ook vanaf Mercurius gefotografeerd

messenger

Vorige week vond een maansverduistering plaats. Vanuit Europa was ‘ie helaas niet te zien. De Amerikanen hadden wat dat betreft meer geluk. En ook vanaf Mercurius was het uitzicht goed, zo blijkt uit beelden van ruimtesonde MESSENGER.

De ruimtesonde – die in een baan rond Mercurius cirkelt – maakte meerdere foto’s van de maan toen deze achter de aarde langs bewoog. Die foto’s heeft NASA achter elkaar gezet en zo ontstaat een filmpje van de maansverduistering.

Een maansverduistering ontstaat wanneer de zon, aarde en maan op één lijn staan. Normaal gesproken reflecteert de maan het licht van de zon. Maar tijdens een maansverduistering staat de maan in de schaduw van de aarde en ontvangt deze dus geen zonlicht. Tijdens de totale maansverduistering wordt de maan niet helemaal donker. Via de atmosfeer van de aarde valt er indirect toch nog wat zonlicht op onze natuurlijke satelliet, wat ervoor zorgt dat de maan rood kleurt. De meest recente totale maansverduistering vond vorige week woensdag plaats en was vanuit Europa helaas niet te zien.

Vanaf Mercurius was het uitzicht een stuk beter, zo bewijst MESSENGER. “Vanaf Mercurius zien de aarde en de maan er normaal gesproken net zo uit als twee heldere sterren,” vertelt onderzoeker Hari Nair. “Tijdens een maansverduistering lijkt de maan terwijl deze door de schaduw van de aarde beweegt, te verdwijnen.” Op het moment dat MESSENGER deze foto maakte, was deze zo’n 107 miljoen kilometer van de aarde verwijderd.

Bronmateriaal

"MESSENGER's View of This Week's Lunar Eclipse" - JHUAPL.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd