Maar liefst 26.197 soorten staan op dit moment op uitsterven

Waaronder ‘s werelds grootste vlinder en een precious pad, vernoemd naar Gollem.

De nieuwe Rode Lijst toont dit jaar wederom hoe het ervoor staat met het aantal bedreigde diersoorten op onze aarde. Hoe er vorig jaar ruim 25.000 diersoorten op te vinden waren die met uitsterven werden bedreigd, is het aantal dit jaar met meer dan duizend gestegen.

Rode Lijst

Op de Rode Lijst staan op dit moment 93.577 soorten, waarvan er 26.197 met uitsterven worden bedreigd. 5.664 soorten zijn ernstig bedreigd, 8.701 bedreigd en 11.832 kwetsbaar.

’s Werelds grootste vlinder
Een aantal soorten springt eruit. Zo treffen we op de lijst bijvoorbeeld de Alexandra’s vogelvlinder aan, ‘s werelds grootste vlinder. Deze opvallende kleurrijke vlinder heeft een spanwijdte van 250 mm en is endemisch voor Nieuw-Guinea. De handel in deze vlinder werd in 1987 verboden, maar slechts twee jaar daarvoor werd een mannetje verkocht voor 2.850 dollar. De vogelvlinder gedijt het beste in stabiele leefgebieden. Cacao-, rubber-, en oliepalmplantages vormen daarom de grootste bedreiging voor zijn voortbestaan.

Precious pad
Een ander interessant soort op de lijst is de Precious pad. De amfibie is vernoemd naar het personage Gollem uit de Lord Of The Rings-serie en staat te boek als ‘kwetsbaar’. De pad komt voor op Maleisië en wordt voornamelijk bedreigd door grote groeiende toeristische resorts en complexen.

Verschuivingen
Op de lijst hebben zich ook een aantal verschuivingen voorgedaan. Zo verschoof de Aquilaria Malaccensis-boom – die een van de meest waardevolle bossen vormt – van de status ‘kwetsbaar’ naar ‘ernstig bedreigd’. Door houtkap en ontbossing is er in de laatste 150 jaar meer dan 80% van de bossen verdwenen. De Aquilaria malaccensis is een van ’s werelds meest gebruikte soorten agarhout die wordt gebruikt voor parfums. Ook de jamaicastompstaartrat is een plaatsje opgeschoven. Dit grote knaagdier dat eerst op de lijst als ‘kwetsbaar’ stond, heeft nu de nieuwe status ‘bedreigd’ gekregen. De jacht op het dier en het aanhoudende verlies van leefgebied zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de achteruitgang. Maar er is een sprankeltje hoop voor dit soort. Er is namelijk enig bewijs dat de populatie in gebieden waar de jacht is verminderd, uitbreidt.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Zo werden er vier Zuid-Amerikaanse amfibiesoorten herontdekt nadat ze eerder als uitgestorven werden beschouwd. Het gaat om verschillende padden. “Hoewel deze herontdekking hoopvol nieuws is, worden de soorten nog steeds negatief beïnvloed door toedoen van de mens,” vertelt amfibiespecialist Jennifer Luedtke. “Het is daarom belangrijk dat we deze beter beschermen om hun uitsterven te voorkomen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd