Machine herkent leugenaar aan de ogen

Machines blijken nog beter dan deskundige menselijke ondervragers in staat om leugenaars aan hun ogen te herkennen.

Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Buffalo. Ze maakten veertig korte filmpjes van conversaties en lieten deze vervolgens aan een machine ‘zien’. Het apparaat analyseerde de oogbewegingen van de mensen op de beelden en concludeerde op basis daarvan of zij logen.

Beter
In 82,5 procent van de gevallen trok de machine de juiste conclusie. En daarmee presteert deze een stuk beter dan deskundige menselijke ondervragers die leugenaars tijdens experimenten maar in 65 procent van de gevallen herkennen.

Oogbewegingen
Hoe kon de machine de leugenaar precies ontmaskeren? Eerst werd vastgesteld hoe de ogen van mensen tijdens een normale conversatie bewegen. Daarna werd gekeken welke bewegingen de ogen maakten wanneer de mensen een vraag kregen waarop ze met een leugen moesten antwoorden. Wanneer een vraag gesteld werd, keek de machine of de normale oogbewegingen plaatsmaakten voor afwijkende bewegingen. Als dat het geval was, was er sprake van een leugen.

Verschillen
De machine presteerde fantastisch. Dat deze in een kleine groep van zo’n veertig mensen al zo overtuigend optrad, is veelbelovend. De mensen die op de beelden te zien waren, hadden verschillende huidskleuren, de belichting was elke keer weer anders en sommigen droegen een bril. En toch kon de machine daar doorheen kijken en in korte tijd vaststellen of de personen leugenaars waren of niet.

Hoewel de machine al aardig goed werkt, zijn de onderzoeker nog niet tevreden. Ze willen deze graag nog verbeteren. Bijvoorbeeld door de machine niet alleen naar oogbewegingen, maar ook naar lichaamstaal te laten kijken. En dat is zeker geen overbodige luxe: uit het onderzoek bleek namelijk ook dat er heel goede leugenaars zijn bij wie de oogbewegingen ook tijdens het vertellen van een leugen niet afwijken.

Bronmateriaal

"Can a Machine Tell When You're Lying? Research Suggests the Answer is 'Yes'" - Buffalo.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Walt Disney (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd