Malariaparasiet met jetlag functioneert slechter

De parasieten die malaria verspreiden, doen dat een stuk minder goed wanneer ze een jetlag hebben. Oftewel: wanneer hun ritme niet overeenkomt met dat van de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers plaatsten de parasieten in muizen wiens lichaamsklok anders liep dan die van de indringers. De effectiviteit van de ziekteverwekkers liep sterk terug.

De onderzoekers plaatsten de parasiet in muizen met een verstoord en goed dagritme. Dat ritme bleek van grote invloed op hun kans om malaria te krijgen. De parasieten wiens ritme anders was dan dat van de (verstoorde) muizen, slaagden er veel minder goed in om malaria te verspreiden. Hun effectiviteit werd gehalveerd.

De wetenschappers zijn blij met de onderzoeksresultaten. Blijkbaar heeft de parasiet ook zijn zwakke plekken. Door daar handig op in te spelen, kan de verspreiding van malaria wellicht afgeremd of zelfs gestopt worden.

Malaria wordt verspreid door muggen. Deze insecten zijn drager van de ziekmakende parasieten. Jaarlijks sterven alleen in Sub-Saharisch Afrika al één miljoen mensen aan malaria. In totaal hebben honderden miljoenen mensen de ziekte onder de leden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd