Man bedient prothese met gedachten

 GEZONDHEID  Pierpaolo Petruzziello verloor tijdens een auto-ongeluk zijn onderarm. Dat nare incident maakt hem tijdens een persconferentie vandaag wereldberoemd. Wetenschappers ontwikkelden voor hem een robotarm die hij vanuit de hersenen kan bedienen. De truc? Elektroden die aan het zenuwstelsel verbonden zijn.

Tijdens de persconferentie presenteerden de wetenschappers de robotarm en de man eraan vast: Petruzziello. In een filmpje vertelde de 26-jarige man dat het allemaal niet vanzelf gaat. “Het is een kwestie van denken, van concentratie. Als je aan de robotarm denkt alsof het je hand of onderarm is, wordt het allemaal gemakkelijker.”

De elektroden zijn aan het zenuwstelsel bevestigd waardoor de arm levensecht aanvoelt. In tegenstelling tot andere methoden – waarbij de patiënt door middel van spierkracht een prothese bedient – vraagt de robotarm geen lichamelijke inspanning. “Onze benadering is natuurlijk,” vertelt neuroloog Paolo Maria Rossini. “De patiënt hoeft zich alleen te concentreren en dezelfde berichten naar zijn robotarm te sturen die hij ook naar zijn eigen hand stuurde.”

Petruzziello was een maand lang in therapie om zijn arm te leren bedienen. Nu – vier weken later – is hij in staat om zijn vingers afzonderlijk van elkaar te bewegen, een vuist te maken en voorwerpen te pakken.

Het ontwikkelen van de robotarm nam natuurlijk veel meer tijd in beslag. In totaal hebben de onderzoekers zo’n vijf jaar in het project gestoken. Totale kosten: twee miljoen euro. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd