Man die lange werkdagen maakt, heeft gezondere vrouw

werken

Opvallende onderzoeksresultaten uit de Verenigde Staten. Hoe langer de werkdagen van een man zijn, hoe gezonder zijn vrouw is. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Dallas.

Er is al uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect dat lange werkdagen op de werknemer heeft. Maar nog maar zelden keken onderzoekers naar het grotere plaatje: het effect dat die lange werkdagen hebben op het gezin rondom de werknemer. “Als je bedenkt dat werknemers deel uitmaken van een familie en dus geen geïsoleerde individuen zijn, beïnvloedt hun werk dan op de één of andere manier niet alleen de werknemer, maar ook de familieleden?” Die vraag stelde onderzoeker Sibyl Kleiner zichzelf. Ze besloot het uit te zoeken.

National Longitudinal Survey of Youth
Kleiner en collega’s maakten daarvoor gebruik van informatie die verzameld werd tijdens de National Longitudinal Survey of Youth. Aan dit onderzoek nemen meer dan 12.000 mensen deel. Het onderzoek startte in 1979 en tot 1994 werden de mensen jaarlijks ondervraagd. Sindsdien krijgen ze tweejaarlijks een vragenlijst onder ogen.

WIST U DAT…

Verband
Uit een analyse van de gegevens van deze mensen rolde een opmerkelijk verband. De onderzoekers ontdekten dat mannen die lange werkdagen maakten, doorgaans de gezondste vrouwen hadden. “Toen we probeerden te onderzoeken waarom dat zo is, was de belangrijkste ontdekking dat het te maken had met het inkomen dat de echtgenoten meebrachten. Dat maakte het kleine, maar toch statistisch significante verschil.”

Ongelijkheid
Het inkomen van vrouwen heeft dat positieve effect niet. Wanneer vrouwen lange dagen maken, doen ze de gezondheid van hun mannen met het extra geld dat zij zo in het laatje brengen geen goed. “Ook al werken de meeste vrouwen fulltime, het inkomen dat zij meebrengen is veel kleiner dan dat van hun echtgenoten.” Wanneer mannen en vrouwen met het oog op hun salaris gelijker behandeld zouden worden, zouden we waarschijnlijk zien dat vrouwen die lange dagen maken de gezondheid van hun mannen wel positief beïnvloeden middels het extra geld dat ze binnenbrengen.

Verder bleek het traditionele rolmodel – waarbij de man fulltime werkt en de vrouw enkele uurtjes of helemaal niet werkt – geen positief gevolg te hebben voor de gezondheid van de man of de vrouw. Sterker nog: mannen met vrouwen die fulltime werken waren doorgaans gezonder dan mannen met een vrouw die niet of nauwelijks werkt. Tegelijkertijd moet een vrouw ook weer niet té veel gaan werken. Wanneer vrouwen veel overwerkten, had dat een negatieve invloed op de gezondheid van hun man. “Dat verband lijkt te wijten te zijn aan het feit dat deze mannen in vergelijking met mannen die een vrouw hebben die veertig uur per week werkt, minder tijd hebben om te sporten.”

Bronmateriaal

"UT Dallas Study: Men Who Work Longer Hours Have Healthier Wives" - UTDallas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CELALTEBER.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd