Man en vrouw verwerken liefde op dezelfde manier

Als het om liefde en relaties gaat, zit een man toch heel anders in elkaar dan een vrouw. Tenminste: dat dachten we. Engelse wetenschappers tonen nu met hersenscans aan dat het brein van mannen en vrouwen als het om liefde gaat nagenoeg hetzelfde werkt. Ook het brein van homoseksuelen en heteroseksuelen verwerkt liefde op vrijwel dezelfde manier.

De onderzoekers verzamelden 24 proefpersonen. De proefpersonen waren tussen de negentien en 47 jaar en hadden allemaal een relatie. De kortste relatie was vier maanden jong en de mensen met de langste relatie waren al 23 jaar bij elkaar. De helft van de proefpersonen was vrouw (zes heteroseksuelen en zes homoseksuelen) en de helft was man (wederom zes heteroseksuelen en zes homoseksuelen).

Scan
De onderzoeker lieten de proefpersonen foto’s van hun partners zien. Terwijl de mensen naar de foto’s keken, scanden de wetenschappers de hersenen.

Goed gevoel
Uit de scans blijkt dat de hersenen van de geliefden op vrijwel dezelfde manier met liefde bezig zijn. Zo waren de hersenen bij het zien van foto’s van geliefden vooral actief in gebieden rijk aan neurotransmitters die ons een goed gevoel geven. Deze neurotransmitters zorgen er indirect ook voor dat we ons verbonden weten met mensen.

Ook blijkt dat het zien van de foto’s met geliefden activiteit in bepaalde delen van de hersenen afremt. Bijvoorbeeld in hersendelen die zich bezighouden met het vormen van kritische oordelen. Daaruit blijkt dat we door onze gevoelens minder goed in staat zijn om objectief over iemand te oordelen. En dat verklaart het gezegde ‘liefde is blind’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd