Mannelijk visje gebruikt hengel en aas om vrouw te lokken

Om seks te kunnen hebben, wuift het mannetje met een lichaamsdeel dat lijkt op een lekker hapje. Het vrouwtje laat zich verleiden en wanneer ze in ‘het hapje’ probeert te bijten, heeft het mannetje snel seks met haar.

Dat hebben wetenschappers ontdekt. Het draait allemaal om de vis Corynopoma riisei. Het visje komt veelvuldig voor in riviertjes in Trinidad en het noorden van Venezuela. De mannetjes zijn uitgerust met een wel heel bijzonder uitstulpsel. U ziet het op de foto hierboven. Een soort draad waar iets aan lijkt te hangen.

Hengel
Het doet bijna denken aan een hengel met daaraan aas. Opvallend genoeg is dat ook precies de functie van het draadje. De vis gebruikt zijn ‘hengel’ om vrouwtjes aan de haak te slaan.

WIST U DAT…

Zwaaien
Wanneer de mannetjes seks willen, zwaaien ze met hun ‘hengel’ voor de neus van het vrouwtje. Het vrouwtje denkt een lekker hapje te bespeuren en gaat erop af. Ze probeert in het hapje te bijten. Het mannetje grijpt dan zijn kans: het vrouwtje is nu dicht genoeg bij hem om snel met haar te paren.

Hapje
Maar wie zegt dat de vrouwtjes het aas van het mannetje ook echt als een lekker hapje zien? Wetenschappers bestudeerden wat de vis lekker vond. Dat bleken vooral mieren en insecten te zijn die van bladeren rollen en in het water belanden. En laat zo’n vallende mier er nu eens net zo uitzien als het aas aan de ‘hengel’ van de mannelijke vis.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vrouwtjes sneller in het aas van de mannetjes bijten wanneer ze voornamelijk mieren eten. Waarschijnlijk komt dat omdat de vrouwtjes getraind zijn om uit te kijken naar vallende mieren. Het onderzoek wijst erop dat er binnen een soort heel gemakkelijk verschillen kunnen ontstaan. Die verschillen worden niet ingegeven door een andere omgeving, maar door andere soorten die in die omgeving leven. In een gebied met meer mieren zullen de mannetjes hun hengels waarschijnlijk langer houden, omdat die aanpak heel effectief is. In gebieden met weinig mieren is het minder effectief en ontwikkelen mannetjes in een later stadium misschien een andere aanpak. Zo kunnen uiteindelijk twee verschillende soorten ontstaan.

Bronmateriaal

"Drakfenans hannar lockar sin partner med favoritmat" - UU.se
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site UU.se.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd