Mannenoverschot in Azië gaat voor problemen zorgen

In Azië krijgen ouders liever zonen dan dochters. Welke gevolgen dat beleid precies heeft, is nu door wetenchappers in beeld gebracht. En het ziet er niet zo rooskleurig uit.

In landen als Zuid-Korea, India en China worden jaarlijks veel meer jongetjes dan meisjes geboren. Ouders laten van tevoren het geslacht bepalen en hebben een duidelijke voorkeur voor de jongens. Dat gaat met name de komende twintig jaar – als die jongetjes volwassen worden – voor problemen zorgen, zo leggen de onderzoekers in het blad Canadian Medical Association Journal uit.

Geen gezin
In grote delen van China zijn zo’n tien tot twintig procent meer mannen dan vrouwen. Er zijn zelfs gebieden waar voor elke 100 meisjes maar liefst 125 jongetjes geboren worden. Veel van die jongetjes kunnen later geen vrouw vinden en dus ook geen kinderen krijgen. En dat terwijl het stichten van een gezin zeer belangrijk is voor de Aziaten.

WIST U DAT…

Depressie
De onderzoekers verwachten steeds meer problemen als steeds meer mannen hun draai in de maatschappij niet kunnen vinden. Depressies en agressief gedrag liggen op de loer. Er zouden zelfs bendes vrijgezellen kunnen ontstaan die samen de buurten onveilig maken.

Campagne
Volgens de wetenschappers doen de autoriteiten van de Aziatische landen er goed aan middels campagnes de kijk op jongens en meisjes veranderen. Minder gezinnen zouden dan van tevoren uitzoeken of ze een jongetje of meisje krijgen en dat kan de verschillen hopelijk weer recht trekken. Ook zouden de landen hun wet strenger moeten handhaven. In de meeste Aziatische landen is geslachtsbepaling verboden, maar er zijn maar weinig landen die daar ook echt streng op letten.

Tegelijkertijd wijzen de wetenschappers erop dat de effecten van zo’n campagne pas in de volgende generatie merkbaar zullen zijn. Dat betekent dat de verwachte problemen er niet door uit de weg kunnen worden geruimd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd