Mannenpil doorstaat belangrijke test glansrijk

De pil zorgt ervoor dat de spermaproductie van mannen afneemt, maar laat hun libido ongemoeid.

Als het om anticonceptie gaat, wordt er momenteel vaak naar de vrouw gekeken. Zij heeft namelijk meerdere opties om een zwangerschap te voorkomen: ze kan de pil slikken, een spiraal laten plaatsen of kiezen voor een vaginale ring, de prikpil, een pessarium of anticonceptiepleister. Voor mannen zijn er aanzienlijk minder mogelijkheden: ze kunnen een condoom gebruiken of – maar dat is een tamelijk rigoureuze oplossing – kiezen voor een sterilisatie. Geen wonder dat onderzoekers al jaren proberen om de anticonceptie-mogelijkheden van de man uit te breiden. Bijvoorbeeld met een anticonceptiepil voor mannen. Maar het maken van zo’n pil bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn.

Test
Recent hebben onderzoekers echter een veelbelovende mannenpil ontwikkeld en die heeft nu een belangrijke test weten te doorstaan. Onderzoekers hebben de effectiviteit en veiligheid van de pil getest onder 40 gezonde mannen. Het onderzoek suggereert dat de pil werkt, veilig is en relatief weinig bijwerkingen heeft.

Over de pil
De pil draagt de naam 11-beta-methyl-19-nortestosterone dodecylcarbonate of kortweg 11-beta-MNTDC. De pil bevat naast aangepast testosteron ook progestine. Het laatstgenoemde stofje remt de spermaproductie, maar zorgt er tevens voor dat het testosteronniveau daalt. Door het stofje samen met aangepast testosteron – dat net zo snel door het lichaam verwerkt wordt als progestine – toe te dienen, zorgen onderzoekers voor dat beide stoffen in balans zijn. Het resultaat: de spermaproductie neemt af, maar dat gaat niet gepaard met de bijwerkingen die je verkrijgt als ook het testosteronniveau te sterk daalt. “Onze resultaten suggereren dat deze pil de spermaproductie laat afnemen, terwijl het libido behouden blijft,” vertelt onderzoeker Christina Wang.

Het experiment
De onderzoekers verzamelden veertig gezonde, mannelijke proefpersonen. Tien ervan ontvingen een placebo. De andere dertig mannen ontvingen de mannenpil, maar wel in verschillende doses: 14 mannen kregen 200 mg, 16 kregen de 400 mg-variant. Alle proefpersonen slikten de verstrekte pillen gedurende 28 dagen eenmaal daags.

Meer weten…
…over de zoektocht naar de mannenpil en wat het ontwikkelen van zo’n mannenpil zo lastig maakt? Lees dan ook eens het achtergrondartikel dat hierover recent op Scientias.nl is verschenen!

Resultaten
De mannen die de mannenpil slikten, bleken aanzienlijk minder sperma te produceren en nauwelijks bijwerkingen te ervaren. Zodra de mannen stopten met het slikken van de mannenpil, vielen ook de effecten ervan weg.

Vervolgonderzoek
De onderzoekers benadrukken dat de studieduur – 28 dagen – eigenlijk te kort is om de effectiviteit van de pil goed te kunnen beoordelen. Het duurt namelijk zo’n 60 tot 90 dagen voor de pil de spermaproductie zodanig heeft teruggebracht dat een zwangerschap uitgesloten is. Nu de korte studie heeft aangetoond dat de mannenpil veilig is, kunnen langer durende onderzoeken worden opgezet. Een volgende stap zou zijn om de mannenpil te testen met behulp van seksueel actieve stellen. Wang is optimistisch: “Veilige, omkeerbare hormonale anticonceptie voor mannen zou binnen 10 jaar beschikbaar moeten zijn.”

Naast 11-beta-MNTDC werken de onderzoekers nog aan een andere mannenpil. Doel is om uiteindelijk verder te gaan met de pil die het meest effectief is en de minste bijwerkingen geeft.

Bronmateriaal

"Second potential male birth control pill passes human safety tests" - The Endocrine Society
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ajale / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd