Manukahoning maakt superbacterie kwetsbaar

De onbehandelbare superbacteriën worden met dank aan een honing uit Nieuw-Zeeland weer behandelbaar, zo blijkt uit onderzoek.

Superbacteriën reageren niet of nauwelijks op antibiotica en zijn extreem moeilijk te behandelen. Maar manukahoning kan met de superbacteriën afrekenen, zo blijkt uit experimenten. De trucjes die superbacteriën resistent maken, worden door de honing onmogelijk gemaakt, waardoor de bacterie blijft reageren op antibiotica.

Manukaboom
De honing komt van de manukaboom en wordt al jaren in de medische wereld gebruikt om wonden te verzorgen. De honing staat erom bekend dat deze bacteriën verdrijft. Onderzoekers wilden een beter beeld krijgen van de werking van de honing en ontdekten toen dat zelfs superbacteriën door de honing verjaagd worden.

Hoe werkt het?
De honing zorgt ervoor dat bacteriën zich niet aan weefsel kan hechten. Hierdoor kunnen ook geen biofilms ontstaan – een laag bacteriën, bedekt met slijm – en zo’n biofilm is nodig om de bacteriën te beschermen tegen antibiotica, oftewel resistent te laten worden.

MRSA
De laatste experimenten tonen aan dat in ieder geval MRSA – een bekende resistente bacterie die vooral in ziekenhuizen veel ellende kan veroorzaken – gevoeliger wordt voor antibiotica. Nader onderzoek moet uitwijzen welke combinatie van antibiotica en honing het best aanslaat bij diverse superbacteriën.

Overigens raden de onderzoekers u af om zelf met de honing aan de slag te gaan. Voor medische doeleinden wordt speciale honing gebruikt die extra is gezuiverd en niet te vergelijken is met de honing uit de supermarkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd