Mars One gaat naar de beurs om meer geld op te halen

Het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Mars One gaat naar de beurs. Het krijgt een beursnotering in Frankfurt. Op deze manier wordt het makkelijker om meer geld op te halen voor toekomstige missies naar de rode planeet.

Er is sprake van een bijzondere constructie. Mars One krijgt de beursnotering via een omgekeerde overname. Het Zwitserse bedrijf InFin neemt Mars One volledig over, betaalt 87 miljoen aan nieuwe aandelen en verandert de naam in Mars One Ventures.

Op dit moment zijn er honderd kandidaten in de race voor een enkeltje naar Mars. Binnenkort blijven er nog maar veertig kandidaten over. Mars One wil in 2020 een onbemande missie naar Mars sturen die de weg vrij moet maken voor de eerste bemande missie. Deze staat gepland voor 2026. Als alles volgens plan verloopt, vertrekken dan vier astronauten naar Mars.

Negatieve berichtgeving
Er is ook kritiek op Mars One. Onderschat deze polderorganisatie een vlucht naar de rode planeet niet? Andre Kuipers gaf in 2014 aan twijfels te hebben over het Mars One-project. Kandidaat-ruimtereiziger Joseph Roche klapte uit de school over de bijzondere selectieprocedure. “De kandidaten kunnen punten verdienen, door geld te doneren of merchandising te kopen,” zei de astrofysicus vorig jaar tegen de Britse krant The Guardian. “Hoe meer geld, des te hoger op de ranglijst.” Een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology wees in 2014 uit dat het onmogelijk is om met de huidige technologieën mensen in leven te houden op Mars. 68 dagen na aankomst leggen ze het loodje.

Wie betaalt?
Er is nog steeds vijf miljard dollar nodig om een missie naar Mars te plannen. En dan worden de kosten al flink gedrukt, aangezien het om een enkeltje naar Mars gaat. “Dat klinkt cru, maar dat weten de astronauten die er naartoe gaan van tevoren,” vertelde medeoprichter Bas Lansdorp in 2012 aan Scientias.nl. “Het is de enige manier waarop je de kosten in de hand kan houden.”

Bezit een stukje van Mars One
In het verschenen persbericht reageert Lansdorp enthousiast op de beursnotering en de overname. “We kunnen door de beursnotering makkelijker kapitaal ophalen”, onderstreept Lansdorp. “Onze volgers hebben eindelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan het avontuur door een stukje van Mars One te bezitten.” Bas Lansdorp wordt voorzitter van de Raad van Bestuur. Andere bestuursleden zijn Moritz Hunzinger (huidige CEO InFin) en Suzanne Flinkenflögel (hoofd communicatie Mars One).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd