Mars One stelt eerste bemande missie naar Mars uit

marsone

Het Mars One-project loopt enige vertraging op. De eerste Marskolonisten zetten naar alle waarschijnlijkheid zo’n twee jaar later dan gepland – in 2027 – voet op Mars. Aldus Mars One-oprichter Bas Lansdorp.

“De Mars One-missie wordt met name gefinancierd door investeringen. We hadden in 2013 een zeer succesvolle investeringsronde van waaruit alles wat we tot op heden gedaan hebben, hebben gefinancierd. Vorig jaar zijn we het met een consortium van investeerders eens geworden over een nog grotere investeringsronde. Het papierwerk dat daarbij komt kijken, kost echter meer tijd dan verwacht. Ik denk nu dat het voor de zomer klaar is en dat betekent dat we niet op tijd zijn om de vervolgstudies die Lockheed Martin moet doen voor de eerste onbemande missie in 2018, te financieren. Helaas moeten we de eerste onbemande missie uitstellen naar 2020. Het vertragen van onze eerste onbemande missie betekent ook dat andere missies eenzelfde periode opschuiven.” De eerste mensen zullen dus pas in 2027 voet op de rode planeet zetten.

Uitstel is geen afstel
Mars One kondigde de ambitieuze Mars-plannen enkele jaren geleden aan. Nog voor 2025 wilde de private ruimteorganisatie een door mensen bemande nederzetting op Mars stichten. De tijdlijn was helder, maar ook ambitieus. Iets te ambitieus, zo blijkt nu. Maar van uitstel komt zeker geen afstel, zo benadrukt Lansdorp. “Ik geloof dat we op het juiste spoor zitten en ons in de juiste richting begeven. We hebben dan wel een vertraging van twee jaar tijd opgelopen, maar we hebben ook aangetoond dat mensen geïnteresseerd zijn in Mars One en het verkennen van Mars. Mensen willen dat dit doorgaat en ik ben ervan overtuigd dat de wereld – zolang we kunnen laten zien dat we ons in de juiste richting begeven en de juiste contracten afsluiten – zal accepteren dat we iets vertraagd zijn. Bovendien: is het echt een mislukking als we onze eerste bemanning twee, vier, zes of zelfs acht jaar te laat op Mars zetten. Ik zou extreem trots zijn als we dat kunnen laten gebeuren.”

Kritiek
De overtuigende woorden van Lansdorp volgen op een periode waarin veel kritiek is geweest op Mars One. Buitenstaanders twijfelden aan de haalbaarheid van de missie. En ook de integriteit van Mars One werd in twijfel getrokken. Zo verscheen onlangs een artikel waarin gesuggereerd werd dat de kandidaten die nu nog in de race zijn om als eerste kolonisten naar Mars te worden gestuurd, dat te danken hadden aan hun royale financiële ondersteuning aan Mars One. Lansdorp wil daar nog wel iets over zeggen: “Dat is simpelweg niet waar (..) Er zijn heel veel kandidaten die de derde ronde gehaald hebben en niet gedoneerd hebben aan Mars One en er zijn veel mensen die de derde ronde niet gehaald hebben en veel aan Mars One hebben bijgedragen. Die twee dingen hangen niet met elkaar samen.” Ook de kritiek op het selectieproces – dat niet grondig genoeg zou zijn – wordt door Lansdorp weerlegd. Hij wijst erop dat de kandidaten die nog in de race zijn een psychologische test en medische keuring hebben ondergaan en nog de nodige testjes te wachten staan.

Hoe het uiteindelijk allemaal uit gaat pakken, blijft koffiedik kijken. De missie bestaat uit verschillende puzzelstukjes die uiteindelijk op hun plek zullen moeten vallen. Denk aan het rondkrijgen van de financiën (het budget is zes miljard), het afrekenen met technologische hindernissen (met name de zelfvoorzienendheid van de Marskolonie), contacten leggen met de juiste partijen en uiteindelijk de geschikte mensen (met een enkeltje op zak) naar Mars sturen en daar een veilige en gezonde leefomgeving bieden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd