Is Marslander Beagle 2 na twaalf jaar eindelijk gevonden?

Op 25 december 2003 crashte ESA’s Beagle 2 op het oppervlak van Mars. Een tragische gebeurtenis voor de Europese ruimtevaart, zeker omdat de Amerikanen een week later er wel in slaagden om een rover succesvol op de rode planeet te landen. Tot op heden is de Beagle 2 nooit gevonden. Maar, nu misschien wel!

Morgen houdt de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie in Londen. De lijst met aanwezigen verraadt waar het over gaat. Beagle 2-manager Mark Sims is aanwezig, dus de kans is zeer groot dat het om de Beagle 2-missie gaat. Daarnaast is John Bridges van de partij. Hij is een teamlid van de Mars Reconnaissance Orbiter-missie en is verantwoordelijk voor het HiRISE-instrument.

Onze voorspelling
Eén en één is twee. Mogen wij een voorspelling doen? Het HiRISE-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft de neergestorte Marslander gevonden. HiRISE produceert beelden met een resolutie van 0,3 meter per pixel en is dus zeker in staat om de Beagle 2 te vinden. De Beagle 2-lander is één meter breed. Naar verwachting is de Beagle 2 dicht bij de beoogde landingsplaats gevonden, namelijk nabij Isidis Planitia, een vlakte in een grote inslagkrater op Mars.

ExoMars
Overigens is de Europese ruimtevaartorganisatie van plan om af te rekenen met het Beagle 2-debacle. Eind dit decennium zal de ExoMars-rover op het Martiaanse oppervlak landen. Deze rover is op technologisch gebied veel geavanceerder dan de Beagle 2. Zo is de ExoMars-rover uitgerust met zes wielen en zonnepanelen, waardoor het beestje honderd meter per dag kan afleggen. Grappig detail: ExoMars krijgt een soort ‘collision alert’-systeem, waarbij speciale camera’s de omgeving in de gaten houden om botsingen te vermijden.

Is Beagle 2 gevonden? Je leest het morgen op Scientias.nl.

Bronmateriaal

Persaankondiging Europese ruimtevaartorganisatie
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd