Marsrover Curiosity maakt zijn eerste nachtfoto

nachtfoto

Curiosity heeft de camera op zijn robotarm voor het eerst gebruikt om ook ‘s nachts foto’s te maken van het Marslandschap. Curiosity lichtte zichzelf bij het maken van de foto’s bij.

De onderzoekers lieten Curiosity foto’s maken van een steen die ze Sayunei noemen. Eerder hadden ze Curiosity al tegen de steen aan laten rijden, om ervoor te zorgen dat er een stofvrij plekje ontstond om te fotograferen.

Curiosity maakte de foto’s terwijl hij zichzelf bijlichtte. De rover gebruikte voor dat bijlichten wit en ultraviolet licht. “Het doel van de observaties onder ultraviolet licht was kijken of er fluorescerende mineralen te zien waren,” vertelt onderzoeker Ken Edgett. Wetenschappers buigen zich op dit moment over de foto’s die Curiosity maakte. “Als iets er onder ultraviolet licht groen, geel, oranje of rood uitziet, dan zou dat een goede indicatie van fluorescentie zijn.”

Het is voor het eerst dat Curiosity in het donker foto’s maakt. En binnenkort wacht de rover weer een nieuwe primeur. Dan gaat deze voor het eerst zijn boor gebruiken. Dat zal dicht bij de steen Sayunei gaan gebeuren.

De foto boven maakte Curiosity met behulp van ultraviolet licht. De foto eronder met behulp van wit licht. Foto's: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
De foto boven maakte Curiosity met behulp van ultraviolet licht. De foto eronder met behulp van wit licht. Foto’s: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Bronmateriaal

"Mars Rover Curiosity Uses Arm Camera at Night" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd