Marsrover maakt tussenstop om steen aan te tikken

Marsrover Curiosity is al enkele dagen op rij aan het rijden en gaat nu een tussenstop inlassen. Niet om uit te rusten, maar om een steen te onderzoeken. Voor het eerst zal ook de robotarm van Curiosity daarbij echt in actie komen.

Het draait allemaal om de steen die u hierboven ziet. De steen is ongeveer zo groot als een voetbal. De steen bevindt zich ongeveer halverwege tussen de landingsplaats van Curiosity (Bradbury Landing) en de plek waarnaar hij onderweg is (Glenelg).

WIST U DAT…

Het is de bedoeling dat Curiosity de steen aan gaat tikken met zijn spectometer. Hiermee kunnen de onderzoekers achterhalen uit welke elementen de steen bestaat. Om er zeker van te zijn dat de resultaten van de spectometer kloppen, gaat Curiosity de steen ook laseren. Wanneer de rover laserstralen op de steen loslaat, veranderen atomen in het gesteente in gloeiend plasma. Het licht daarvan kan onderzoekers op aarde weer meer vertellen over de samenstelling van de steen. De arm van Curiosity komt ook in actie en zal zich uitstrekken om de steen van dichtbij te fotograferen.

Als het werk bij de steen klaar is, zal de Marsrover zijn tocht snel vervolgen. Er wacht namelijk nog meer werk. Op zo’n 400 meter van de landingsplaats van Curiosity bevindt zich Glenelg: de plek waar Curiosity als het goed is voor het eerst zijn boor gaat gebruiken. Het kan nog wel enkele dagen duren voor Curiosity daar aankomt: gemiddeld legt de Marsrover dagelijks tussen de 22 en 37 meter af.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Targets Unusual Rock on Its Journey" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd