Marsrover Opportunity heeft bestemming bereikt

Het heeft zo’n drie jaar tijd gekost, maar nu is het dan eindelijk zover: de marsrover Opportunity is aangekomen bij de Endeauvour-krater.

Opportunity is al zeven jaar op Mars en bezocht eerder al de krater Victoria. Nadat hij daar was uitgekeken, reisde de rover door naar de Endeavour-krater. Een reis van 21 kilometer.

Bestemming bereikt
Tot grote vreugde van NASA heeft de marsrover nu zijn bestemming bereikt en kan een uitgebreid onderzoek naar de krater van start gaan. De Endeavour-krater is veel groter dan de Victoria-krater en onderzoekers verwachten dat Opportunity hier veel oudere gesteenten aan gaat treffen.

WIST U DAT…

…wetenschappers vorige week mogelijk bewijzen hebben gevonden dat zich op Mars stromend water bevindt?

In de krater
“We gaan binnenkort de kans krijgen om een type gesteente te analyseren dat nog geen enkele rover ooit gezien heeft,” concludeert Matthew Golombek namens NASA. Tijdens eerdere studies op Mars ontdekten de wetenschappers al dat zich in de Endeavour-krater kleimineralen bevinden die mogelijk gevormd zijn in een tijd dat het veel natter en warmer op Mars was. Opportunity mag daar nu nader onderzoek naar gaan doen. “Die kleimineralen zijn tot stand gekomen in vochtige omstandigheden, dus we kunnen meer te weten komen over een mogelijk bewoonbare omgeving.”

Een foto die Opportunity, staande op de rand van de Endeavour-krater maakte. Vooraan ziet u een kleinere krater die zich aan de rand bevindt. Daarachter streks zich de gehele Endeavour-krater uit. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell / ASU

Zeven jaar
Het is heel bijzonder dat Opportunity na zeven jaar nog steeds gewoon stug doorgaat. De marsrover hoefde eigenlijk maar drie maanden mee te gaan. Maar Opportunity kan er geen genoeg van krijgen.

Binnenkort krijgt de marsrover versterking. De Mars Reconnaissance Orbiter is namelijk onderweg. Deze sonde gaat rondom Mars cirkelen in een poging bewijs te vinden dat er op Mars ooit lang genoeg voldoende water is geweest voor het ontstaan van leven.

Bronmateriaal

Persbericht NASA.
Foto bovenaan dit artikel: NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd