Marsrover Perseverance maakt nog een panoramafoto van zijn nieuwe thuis

De foto verraadt dat de rover op een prachtplek terecht is gekomen.

NASA’s marsrover Perseverance blijft maar plaatjes schieten. Ditmaal heeft de rover wederom een panoramafoto van zijn landingslocatie gemaakt . Dit soort foto’s zijn heel handig. Want dankzij deze wijde beelden komen we steeds meer te weten over het veelbelovende nieuwe thuis van Perseverance.

Foto
Perseverance heeft voor de tweede maal eens goed om zich heen gekeken. Een paar dagen geleden deed hij dat ook al en deelde met ons zijn eerste panoramafoto ooit. Nu heeft Perseverance het trucje onder de knie en levert een tweede aan. De nieuwe panoramafoto, waarop zowel de rover zelfs als de Jezero-krater pronken, is hieronder te bewonderen. De foto is samengesteld uit 142 afbeeldingen. Deze zijn op 21 februari vervaardigd en daarna aan elkaar geplakt.

Tweede panoramafoto van Perseverance. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU

De foto verraadt dat de rover op een prachtige plek is geland. Zo zijn in de verte de kraterrand en de rotswand van de oud rivierdelta te zien. Daarnaast komen verschillende eigenschappen van het Martiaanse oppervlak je misschien bekend voor. “We bevinden ons op een goede plek, waar je verschillende kenmerken kunt zien,” zegt Jim Bell van NASA. “In veel opzichten zijn deze vergelijkbaar met de kenmerken die Spirit, Opportunity en Curiosity op hun landingsplaatsen aantroffen.”

Mastcam-Z
Hoewel de eerste panorama van Perseverance gemaakt is met de twee navigatiecamera’s bevestigd aan de mast, gebruikte de rover voor deze tweede panorama een andere instrument. De foto is vervaardigd met de zogenoemde Mastcam-Z; een geavanceerd camerasysteem. Het systeem bestaat uit twee camera’s en is uitgerust met een zoomfunctie, waardoor de camera’s kunnen inzoomen, scherpstellen en high-definition video’s kunnen maken. Tevens kan Perseverance met de Mastcam-Z goed kleuren vastleggen en zelfs 3D-beelden van het oppervlak van Mars vervaardigen. Dankzij deze functies kan de marsrover een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar zowel nabije, als verre objecten. Zo kan het camerasysteem details zo klein als 3 tot 5 millimeter naast de rover in beeld brengen, maar ook 2 tot 3 meter grote objecten die zich langs verre hellingen aan de horizon bevinden.

Crash
Naast de panoramafoto heeft Perseverance ook nog een ander leuk kiekje geschoten. De rover heeft namelijk tevens de rookpluimen die zijn ontstaan door de geplande crash van de decent stage, gefotografeerd.

Geologische geschiedenis
De camera’s waar de rover mee uitgerust is hebben een belangrijke taak toebedeeld gekregen. Zo is het de bedoeling dat deze wetenschappers gaan helpen om de geologische geschiedenis en atmosferische omstandigheden van de Jezero-krater in kaart te brengen. Daarnaast zullen ze helpen bij het identificeren van veelbelovende rotsen en sedimenten die vervolgens door andere instrumenten op de rover nader bestudeerd kunnen worden. Ten slotte zullen de camera’s het missieteam helpen bepalen welke stenen de rover moet bemonsteren en verzamelen die daarna op een later moment mogelijk mee terug naar de aarde worden genomen.

Jezero-krater
Perseverance werd op 30 juli 2020 gelanceerd. Met de lancering begon een 480 miljoen kilometer lange reis, met als eindbestemming: de rode planeet. Of nauwkeuriger gezegd: de Jezero-krater. Deze krater is zo’n 45 kilometer breed en ligt ten noorden van de Martiaanse evenaar, op zo’n 3700 kilometer afstand van de landingsplek van Curiosity, de rover die NASA in 2012 op Mars zette. Over een geschikte landingsplek voor Perseverance is de afgelopen jaren natuurlijk hard nagedacht. Uiteindelijk is gekozen voor de Jezero-krater, omdat dit een uitgelezen plek lijkt om op zoek te gaan naar sporen van (vergaan) leven. Meer dan 3,5 miljard jaar geleden braken rivieren door de kraterwand heen en creëerden in de krater een meer. Het is dan ook niet ondenkbaar dat in dit meer microben leefden die in de achtergebleven sedimenten hun sporen hebben achtergelaten.

Perseverance gaat dan ook jacht maken op sporen van (voormalig) leven. En dat is een primeur. Eerdere Marsrovers deden vooral onderzoek naar het vroegere klimaat op Mars en de vraag of er ooit leven mogelijk is geweest. Maar nog niet eerder werd er ook actief naar sporen van eventueel Martiaans leven gezocht. Wel moeten we nog even geduld hebben. Op dit moment ondergaat Perseverance namelijk nog een uitgebreide inspectie van al zijn systemen en instrumenten. Het team denkt hier ongeveer een maand voor nodig te hebben. En als alles goed in orde is, zal Perseverance daarna echt gaan beginnen aan zijn prachtige missie.

Meer weten over hoe Perseverance op zoek gaat naar dode aliens? Lees er hier alles over!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd