Massale diersterfte wereldwijd: hoe verontrustend is dat?

Het begon allemaal op Nieuwjaarsdag toen drieduizend vogels in Arkansas dood naar beneden vielen. Vanaf dat moment komt de berichtgeving over soortgelijke incidenten overal vandaan. In Zweden zijn ook tientallen dode vogels gecrasht, in de Chesapeake Bay kwamen twee miljoen dode vissen bovendrijven en in Engeland legden plots 40.000 krabben het loodje. Wat is er gaande?

Dit soort berichten brengt altijd een stortvloed aan complottheorieën en doemscenario’s op gang. Zo denken sommigen nu dat de christelijke groep die beweert dat de aarde in 2012 vergaat, gelijk heeft. De dode dieren zouden een voorbode zijn. Anderen denken dat de vogels van slag zijn, omdat ze ufo’s hebben gezien. Weer anderen halen de Maya’s of vogelgriep erbij.

Los Angeles
Het is zeker opvallend dat dieren de laatste dagen massaal het loodje leggen. Ook nabij Haïti, Sydney, Wales en Brazilië spoelden dode vissen aan. En dinsdag kwamen in Los Angeles weer vijfhonderd vogels naar beneden zetten.

Vaker
Toch gebeurt dit alles veel vaker dan u denkt. En de vogelsoort die eerder dit jaar in Arkansas en Los Angeles neerstortte, is vrijwel altijd het slachtoffer. De afgelopen twintig jaar gebeurde het alleen in de VS al zestien keer. En dat is te verklaren. Merels brengen de nacht in deze tijd van het jaar in enorme groepen door. Zo’n troep vogels kan uit duizenden dieren bestaan. Als zij bang zijn – bijvoorbeeld door vuurwerk – dan ontstaat paniek. Het resultaat: botsingen in de groep. En met snelheden van 65 kilometer per uur zijn dergelijke aanvaringen dodelijk. De dode vogels die afgelopen dinsdag in Los Angels naar beneden kwamen, zijn wellicht in botsing gekomen met hoogspanningsmasten.

Vissen
Dat verklaart echter nog niet de vele vissen die dood aanspoelden. Maar ook dat komt vaker voor dan u denkt. Én het wordt meestal door mensen veroorzaakt. Chemische goedjes die in het water belanden, kunnen een zogenaamde ‘dead zone’ creëren. In een dergelijke zone komt zeer weinig zuurstof voor en dus stikken de dieren. Het is ook mogelijk dat de vissen een agressieve ziekte onder de leden hebben en daarom massaal het loodje legden.

Kwetsbaar
En dan is er nog een mogelijkheid, zo merkt de Washington Post terecht op. Het kan wel eens een self-fulfilling prophecy zijn. Alle media duiken bovenop elk dood vogeltje of visje. En daardoor ontstaat een vertekend beeld. Want vogels – en ook vissen – zijn nu eenmaal kwetsbaar en gaan een keertje dood. Wist u bijvoorbeeld dat jaarlijks 500 miljoen tot één miljard vogels wereldwijd het loodje leggen?

Het kan allemaal toeval zijn. Er kan iets in de lucht hangen. Vaststaat dat de eerste mediahype van 2011 inmiddels een feit is. De spits is eraf!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd