Materiaal ontdekt dat bacteriën haat en ze wegduwt

Wetenschappers van de universiteit van Nottingham hebben een materiaal ontdekt dat bacteriën zo hartgrondig haat dat het vrijwel onmogelijk is voor bacteriën om zich aan het materiaal te hechten.

Het gaat om een nieuwe soort polymeren. Het materiaal stoot bacteriën af en voorkomt dat de bacteriën laagjes of biofilms kunnen vormen. Een biofilm is een laagje bacteriën die zich bedekt hebben met een soort slijm. Wanneer bacteriën eenmaal in zo’n biofilm zitten, zijn ze veel beter bestand tegen antibiotica en dus ook moeilijker te bestrijden.

Doorbraak
De onderzoekers ontdekten het materiaal door simpelweg duizenden verschillende stoffen te testen. De stoffen werden aan bacteriën blootgesteld en bestudeerd. Maar uiteindelijk was het allemaal de moeite waard. “Dit is een enorme wetenschappelijke doorbraak,” vindt onderzoeker Morgan Alexander. “We hebben een nieuwe groep materialen ontdekt die de verbinding van ziekteverwekkende bacteriën (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus en Escherichia coli) (aan materialen, red.) enorm beperkt.”

Veelbelovend
De experimenten met het materiaal zijn veelbelovend. Het aantal bacteriën dat zich op materialen ophoudt, kan dankzij de polymeren met wel 96,7 procent worden teruggedreven.

Het nieuwe materiaal kan voor tal van doeleinden gebruikt worden. Maar het is vooral geschikt voor ziekenhuizen. Zo kunnen medische gereedschappen, maar ook apparaatjes die in het lichaam van patiënten worden gestopt (bijvoorbeeld pacemakers) met de polymeren worden bedekt. Dat zou tot flink wat minder infecties moeten leiden.

Bronmateriaal

"New bacteria resistant materials discovered" - Nottingham.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Janice Haney Carr (via CDC.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd