Medicijn maakt bestraling effectiever

 GEZONDHEID  Wetenschappers ontdekten in 2003 dat de bestraling van een hersentumor wordt belemmerd door de Notch-signaalroute in het gezwel zelf. Voortbordurend op die ontdekking is er nu ook een medicijn dat de boosdoener aanpakt en bestraling effectiever maakt. De combinatie van medicijnen en bestraling laat tumorcellen afsterven.

Stamcellen in een gezwel zijn verantwoordelijk voor uitzaaiing. Honderden kankerstamcellen kunnen zo in korte tijd uitgroeien tot miljoenen tumorcellen. Met bestraling wordt geprobeerd om die groei te stoppen. Helaas werkt dat lang niet altijd.

Onderzoekers van Duke University Medical Center stuitten op de boosdoener: de Notch-signaalroute. Deze speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen cellen en is verantwoordelijk voor de celgroei. De Notch-signaalroute werkt onder meer in stamcellen. In 2003 werd al bekend dat Notch ook in kankercellen voorkomt. Toen was het vermoeden dat deze de bestraling zou dwarsbomen al gewekt. Nu blijkt dat de Notch-signaalroute in gezwellen wijst op het falen van de bestraling. Door de Notch-signaalroute met medicijnen stil te leggen, worden ook de echte slechterikken: de stamcellen gestopt.

De onderzoekers gebruikten een medicijn genaamd g-secretase inhibitor LY-411575 om het belangrijkste enzym in de Notch-signaalroute aan te vallen. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van dit medicijn de tumorgroei afremt. In combinatie met bestraling is er zelfs sprake van het afsterven van tumorcellen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd