Medicijn tegen Ebola-virus komt dichterbij

Amerikaanse wetenschappers hebben na succesvolle experimenten met apen nu toestemming gekregen om hun medicijn tegen het Ebola-virus op mensen uit te proberen. Zowel apen als mensen kunnen het virus krijgen, maar voor apen is dat altijd dodelijk. In de laatste tests bracht het medicijn echter 60 procent van de apen er weer bovenop.

De wetenschappers behandelden een aantal apen en zagen dat een belangrijk deel genas. Een tweede groep apen had het Marburgvirus – dit is verwant aan Ebola – en hier genas het medicijn zelfs alle apen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de onderzoekers nu toestemming gegeven om het medicijn op een kleine groep mensen uit te proberen. Hoewel de experimenten hoopgevend zijn, waarschuwen de wetenschappers dat er niet te vroeg gejuicht mag worden. De ontwikkeling van een vaccin kan nog jaren duren.

Ebola wordt via lichaamssappen overgedragen. Mensen die het virus krijgen, hebben last van misselijkheid, braken, interne bloedingen en uitval van organen. Sinds 1976 zijn zo’n 1200 mensen aan het virus overleden. Dat lijkt misschien relatief weinig, maar het Ebola-virus staat ook bekend als een biologisch wapen. De kans bestaat dat terroristische groeperingen of autoriteiten het in de toekomst gaan gebruiken en dan is een medicijn hard nodig; over het algemeen geldt dat mensen die het virus krijgen slechts tien procent kans hebben om te overleven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd