Meer aardbevingen in Europa?

Onderzoek wijst erop dat de Euraziatische plaat onder die van Afrika begint te duiken. En zo’n nieuwe subductiezone kan grote gevolgen hebben.

De Afrikaanse plaat (met daarop nog een stukje van de Middellandse Zee) beweegt al jaren in de richting van Europa. Hard gaat dat niet: ongeveer een centimeter per jaar. De platen komen zo met elkaar in botsing en door de kracht moet de één op een gegeven moment onder de ander duiken. Zo ontstaat een subductiezone.

Zeldzaam
Onderzoek naar recente aardbevingen in dit gebied wijst er nu op dat zo’n nieuw subductiezone aan het ontstaan is voor de kust van Algerije en Sicilië. En dat is bijzonder. “De vorming van een nieuwe subductiezone is heel zeldzaam,” vertelt onderzoeker Rinus Wortel van de Universiteit Utrecht.

WIST U DAT…

Eronder
De Euraziatische plaat duikt onder de Afrikaanse plaat. Zo’n proces duurt lang: het kan enkele miljoenen jaren in beslag nemen. Maar de gevolgen ervan kunnen al eerder merkbaar worden.

Risico’s
Zo neemt de kans op aardbevingen in dit gebied toe. Er wordt in de regio wel rekening gehouden met bevingen, maar niet met zware gevallen zoals bijvoorbeeld in Japan. Onterecht, zo stelt Wortel. “Ook al is het in geen honderd jaar voorgevallen, dat wil niet zeggen dat er geen risico is.” Hij haalt de zware aardbeving uit 1908 nog even op. Toen kwamen in Messina (Italië) 70.000 mensen om door een beving met een kracht van 7.1 en een tsunami met golven van twaalf meter hoog. En in 1755 kwamen in Lissabon naar schatting honderdduizend mensen om door een tsunami.

Het is niet bewezen dat de subductiezone dezelfde verwoestende effecten heeft, maar Wortel wijst erop dat het in ieder geval geen kwaad kan om ons meer bewust te worden van de grotere risico’s die de zone eventueel met zich meebrengt.

Bronmateriaal

"Europe Starting to Dive Under Africa?" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd