Meer dan tien miljard mensen in 2100

Op 31 oktober van dit jaar wordt de zeven miljardste aardbewoner geboren. En in 2100 zijn er 10,1 miljard, zo voorspelt de VN.

De mensheid groeit de pan uit. Uit nieuwe cijfers blijkt dat we zo rond 2050 met 9,3 miljard mensen de aarde moeten delen. In 2100 zijn dat er meer dan 10 miljard. Dat zijn er meer dan uit eerdere schattingen bleek. Toen werd nog verwacht dat we in 2050 met ‘slechts’ 9 miljard mensen zouden zijn.

Afrika
Met name in Afrika neemt de bevolking exponentieel toe. Naar verwachting telt Nigeria – op dit moment met 162 miljoen inwoners al het dichtbevolkste land van Afrika – in 2100 maar liefst 730 miljoen inwoners. Malawi gaat van 15 naar 129 miljoen. Ook in Azië en Latijns-Amerika groeit de bevolking sterk.

Meer…

Ontdek hier of de aarde klaar is voor negen miljard mensen.

Voedsel
Het behoeft geen uitleg dat dat voor grote problemen gaat zorgen. Zeker op continenten waar nu reeds een tekort aan voedsel en water is. Maar we gaan de druk van zo’n enorme bevolking allemaal voelen, zo benadrukt expert John Bogarts. “Elke miljard extra mensen maakt het leven voor iedereen moeilijker, zo simpel is dat.”

Kleine veranderingen, grote gevolgen
De cijfers zijn overduidelijk, maar kunnen nog heel anders uitvallen, zo benadrukken de onderzoekers. Een kleine afname in het aantal kinderen per vrouw kan al resulteren in bijna vier miljard minder mensen in het jaar 2100. Een kleine stijging kan ervoor zorgen dat we in dat jaar niet met 9,3, maar met 15,8 mensen zijn.

Door betere medische zorg blijven in armere landen niet alleen steeds meer kinderen in leven. Ook de ouderen gaan steeds langer mee. Zo neemt de levensverwachting steeds verder toe. In 2100 worden mensen naar verwachting gemiddeld 81 jaar oud. Behandelingen tegen malaria en HIV zijn de belangrijkste oorzaken van die hoge gemiddelde leeftijd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd