Meer geld maakt echt niet gelukkiger

Nu we midden in de dure decembermaand leven, komt onderzoeker Richard Easterlin met goed nieuws: we worden er niet gelukkiger van als we de hand op de knip houden en onze spaarrekening spekken. De econoom concludeert dat het hebben van veel geld op korte termijn misschien goed voelt, maar ons op lange termijn zeker niet gelukkiger maakt.

Het is niet voor het eerst dat Easterlin zich in geld en geluk vastbijt. In 1974 bracht hij al een onderzoek uit waarin hij concludeerde dat een hoger inkomen niet samenhangt met een gelukkiger leven. In het blad Proceedings of the National Academy of Science plaatst de onderzoeker deze week een overtuigende update.

Wereldwijd
Samen met collega’s bestudeerde Easterlin 37 landen. In het ene land waren de mensen heel rijk. In het andere waren de inwoners arm. Om te zien wat dit op lange termijn met het geluksgevoel deed, volgden de onderzoekers de mensen 22 jaar.

WIST U DAT…

…onderzoekers een elektronische portemonnee hebben ontwikkeld die krimpt als uw geld opraakt?

Rijker
In die periode zijn landen als Chili, China en Zuid-Korea veel rijker geworden. Maar opvallend genoeg werden de mensen daar niet gelukkiger van. Sterker nog: hoewel het inkomen per hoofd in twintig jaar tijd verdubbelde, voelden de mensen zich iets minder gelukkig worden.

Volgens Easterlin is het geluksgevoel meer afhankelijk van gezondheid en familie dan het verkrijgen van geld en spullen.

Bronmateriaal

"More Money Doesn't Mean More Happiness" - Scientificamerican.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd