Meer vertrouwen in medemens na hartslagmeting

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben ontdekt dat het meten van de hartslag ervoor zorgt dat mensen een groter vertrouwen in de medemens krijgen.

De onderzoekers verzamelden een aantal vrouwelijke studenten. De helft van de proefpersonen onderging de hartslagmeting (waarbij elektroden op het blote lichaam worden geplakt) en de andere helft niet.

Spel
Zodra dat gebeurd was, moesten alle proefpersonen deelnemen aan een spel waarin de onderzoekers hun vertrouwen in de medemens konden meten. De proefpersonen moesten kiezen hoeveel geld zij aan een vreemde wilden geven.

Verschil
Er bleek een groot verschil te zijn tussen de vrouwen die de hartslagmeting hadden ondergaan en de vrouwen die dat niet hadden gedaan. De eerstgenoemden gaven maar liefst 88 procent van hun geld aan de ander. Voor de anderen was dat slechts 58 procent.

WIST U DAT…

Stimulans
Ook uit vragenlijsten bleek dat mensen meer vertrouwen hebben in een vreemde nadat hun hartslag is gemeten. Onderzoeker Paul van Lange denkt de resultaten wel te kunnen verklaren. Mensen die een spannende en ongemakkelijke situatie (zoals het meten van de hartslag) met iemand anders (de dokter) gedeeld hebben, krijgen daardoor meer vertrouwen in de ander, maar ook in de algemene mens.

Serveerster
En dat is niet alleen het geval bij een doktersbezoek. “Zo blijkt uit ander onderzoek dat aanraking op zich mensen kan aanzetten tot vrijgevigheid: serveersters in de VS krijgen meer fooi als ze de klant op de schouder of arm licht aanraken,” vertelt De Lange.

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

Bronmateriaal

Persbericht VU

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd