Mega-dam in Ethiopië: het begin van het einde voor inheemse stammen?

Ethiopië is bezig met de bouw van een mega-dam, waardoor er een einde komt aan periodieke overstromingen van de Omo-rivier. Dit klinkt positief, maar dat is het zeker niet. Overstromingen zijn een onmisbaar onderdeel van de landbouwmethoden van honderdduizenden mensen in de Omovallei.

Om aandacht te vragen voor dit probleem overhandigen bijna 400 organisaties morgen een petitie aan alle ambassades van Ethiopië in Europa en de Verenigde Staten.

De Ethiopische regering beweert dat kunstmatige overstromingen het probleem zullen oplossen, maar volgens de ontwerpers van de mega-dam is dit van tijdelijke aard. Op een gegeven moment worden de stammen gedwongen om over te stappen op moderne landbouwmethoden. De vraag is of de stammen daar voor open staan.

Geen overleg
De regering van Ethiopië heeft geen overleg gevoerd met de stammen die in de vallei leven. Zij worden gedwongen om hun leven aan te passen.

“We zijn geheel afhankelijk van vis. Vis betekent voor ons hetzelfde als wat vee betekent voor anderen. Als de overstromingen van de Omo uitblijven, zullen we sterven”, beweert een lid van de Kwegu jager-verzamelaarsstam.

Geld
Gelukkig is er goed nieuws. Enkele banken weigeren om te investeren in de stuwdam. Toch zijn enkele Chinese banken wel van plan om geld in de dam te pompen. Daarnaast gebruikt Ethiopië geld van ontwikkelingshulp om de dam af te bouwen. Dit geld is o.a. afkomstig van Europese landen, zoals Groot-Brittannië.

Kwetsbaar
“Als de regering het water van de stammen in de Omovallei indamt en hun land verkavelt aan buitenstaanders, dan zullen deze volksstammen dat waarschijnlijk niet overleven”, legt Stephen Corry uit. Hij is de directeur van Survival International. “De Ethiopische regering voert een geforceerd industriebeleid dat uiteindelijk ten koste gaat van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in dat land.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd